Denník N

Slovák z Minneapolisu: Keď ide o Afroameričanov, polícia sa často správa inak

Demonštrant na mieste, kde zomrel George Floyd. Foto - tasr/ap
Demonštrant na mieste, kde zomrel George Floyd. Foto – tasr/ap

Stále neviem pochopiť, ako je to možné, že došlo k takej strašnej deštrukcii mesta, hovorí Ivan Tkáč z Minnesoty. 

Vedecký pracovník Ivan Tkáč žije v Minneapolise od roku 1997, pôsobí na oddelení rádiológie Minnesotskej univerzity. Minulotýždňové protesty po smrti Georgea Floyda sa uskutočnili len dva kilometre od jeho bydliska.

V rozhovore hovorí, aké má on skúsenosti s miestnou políciou, aj to, prečo sa miestni Afroameričania cítia ako občania druhej kategórie.

„Netvrdím, že celá polícia je zaťažená skrytým rasizmom, ale určité prvky prispievajú k odlišnému správaniu polície voči menšinám,“ vraví.

Ako by ste charakterizovali Minneapolis?

Minneapolis je súčasťou mestskej aglomerácie nazývanej „Twin Cities“, ktorej súčasťou je aj St. Paul, hlavné mesto Minnesoty. Minnesota patrí k liberálne orientovaným štátom USA, pravdepodobne v dôsledku imigrácie ľudí zo škandinávskych krajín. Často sa v USA používa slogan „Minnesota nice“, charakterizujúci priateľskú povahu obyvateľov tohto štátu. Minneapolis pôvodne vyrastal na rieke Mississippi ako jedno z najväčších centier na spracovanie obilnín, v súčasnosti je to moderné mesto, kde ekonomiku ťahajú viaceré firmy s medicínskou technikou, ako je napríklad firma Medtronic. Bol tu vyvinutý prvý srdcový pacemaker a myslím, že Minnesota je ešte stále najväčším výrobcom týchto životne dôležitých pomôcok na svete.

Aký je tu vzťah bielych Američanov s Afroameričanmi?

Percentuálne zastúpenie Afroameričanov v Minnesote je nižšie ako v južných štátoch. Žije tu však jedna z najväčších skupín imigrantov zo Somálska, ktorí tu našli prácu a nový domov. Obyvatelia tmavej pleti žijú dosť segregovaní v centrálnej časti Twin Cities, v okrajovej časti mesta sú len luxusné domy pre bohatých ľudí. Obyvatelia tmavej pleti nemajú šancu presťahovať sa sem, pretože im to nedovolia ich limitované zárobky.

Aké máte skúsenosti s americkou políciou?

Na miestnu políciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Protesty v USA

Svet

Teraz najčítanejšie