Denník N

Fico využíva luxusný kaštieľ vo Vinosadoch, na ktorý si nemohol legálne zarobiť

Kaštieľ vo Vinosadoch, ktorý využíval Robert Fico. Foto - Plus 7 dní
Kaštieľ vo Vinosadoch, ktorý využíval Robert Fico. Foto – Plus 7 dní

Predseda Smeru podľa Plus 7 dní nocuje v kaštieli, ktorý je majetkovo napojený na podnikateľov Miroslava Výboha a Juraja Širokého. On to odmieta.

Keď sa Robert Fico musel minulý rok v auguste vysťahovať z bytu Ladislava Bašternáka v rezidencii Bonaparte, novinári sa pýtali, kam pôjde predseda Smeru bývať. Nie preto, že by ich až tak zaujímalo Ficovo súkromie, ale preto, že bol predsedom vlády podozrivej z korupčných praktík a ako trojnásobný bývalý premiér nemá žiadny majetok.

Fico od roku 2012 dával skoro celý svoj plat premiéra na nájom daňovému podvodníkovi Bašternákovi, ktorý vystaval bytový komplex na bratislavskom Napoloenovom vŕšku neďaleko Hradu a Národnej rady. Keď súd rozhodol, že Bašternákov majetok prepadne štátu, Fico musel ísť z bytu preč. Roky predtým sľuboval, že sa odtiaľ odsťahuje, stalo sa tak, až keď už nebolo iné východisko a byt sa chystal na dražbu.

Fico nikdy nevysvetlil, prečo platil Bašternákovi nájom a prečo si nekúpi byt napríklad na úver.

Kde má nové bývanie?

Novinári sa pýtali predsedu Smeru, kde býva, aj na tlačovej besede minulý týždeň. Podľa informácií, ktoré malo viac redakcií aj od ľudí zo susedstva, sa  presťahoval do bytu v luxusnom komplexe Sokolská Residence, ktorý patrí jeho straníckemu kolegovi Dušanovi Muňkovi.

„Kde bývam, do toho vás celkom nič nie je. Do toho vás to je vtedy, ak budete mať informáciu, že som si kúpil byt, na ktorý nemám, alebo ak platím nejaký nájom, na ktorý nemám,“ odpovedal Fico a odmietol, že by býval u Muňka.

Týždenník Plus 7 dní teraz zistil, že Fico nocuje v luxusnom kaštieli v obci Vinosady. Novinári odfotografovali, ako do kaštieľa prichádza podvečer a na druhý deň pred obedom odchádza. To, že Fico trávi vo Vinosadoch hlavne víkendy, potvrdili Denníku N aj ďalšie zdroje. Fico z Vinosadov zamieril rovno na centrálu Smeru. Sám pritom šoféroval BMW. Kaštieľ je od sídla Smeru vzdialený asi pol hodiny jazdy autom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie