Denník N

Po Pellegrinim chce zrušiť núdzový stav aj koaličná SaS. Jej ministri predĺženie nepodporia

Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nulová hodnota kĺzavého mediánu by podľa SaS mala byť impulzom na zrušenie núdzového stavu.

Koaličná Sloboda a solidarita (SaS) nepodporí predĺženie núdzového stavu. Informovali o tom v tlačovej správe, ktorú poslali médiám. Prišla pár minút potom, čo bývalý premiér Peter Pellegrini zo Smeru opäť vyzval premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby núdzový stav zrušil.

Za zrušenie núdzového stavu sa vyslovil minulý týždeň aj ďalší koaličný partner Sme rodina. „Slovensko nepotrebuje núdzový stav,“ vyhlásil predseda tejto strany Boris Kollár.

Za zrušenie núdzového stavu je aj podpredseda parlamentu a strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Šeliga však upozorňuje, že na núdzový stav je naviazaných viacero opatrení ako vyplácanie dávok, či vydávanie zásob zo štátnych hmotných rezerv. Rozumie preto premiérovi, že chce zrušenie oznámiť až budúci týždeň. Treba podľa neho prehodnotiť, čo všetko je na núdzový stav nastavené a zmeniť nariadenia či zákazy, aby sa dali vydávať zásoby a vyplácať dávky, aj keď nebude núdzový stav.

„Zrušme to a pripravme rýchlo režim, aby sa vyplácali dávky aj naďalej a vydávali sa veci,“ povedal. Ak by sa neupravili nariadenia, mohol by podľa neho nastať chaos, ktorý nik nechce. Zákaz zhromažďovania by však zrušil okamžite.

Núdzový stav pretrváva napriek tomu, že je hodnota kĺzavého mediánu, ktorý odzrkadľuje vývoj epidémie, nulová a aj premiér viackrát povedal, že Slovensko má výborné epidemiologické výsledky. Počet nových prípadov koronavírusu býval v posledných dňoch buď nulový, alebo len v jednotkách. V utorok pribudli traja nakazení, dvaja z toho z karantény. V pondelok nebol žiadny nový nakazený, hoci urobili rekordný počet 6500 testov.

Naviac, premiér Matovič v utorok počas návštevy Prahy oznámil, že od štvrtka sa obnoví voľný pohyb medzi Českom a Slovenskom, hranicu od zajtra otvára aj Rakúsko. Zatvorenie hraníc v marci pritom bolo jedným z kľúčových opatrení proti koronavírusu, ktoré štáty v mimoriadnej situácii zavádzali.

Matovič: Rozhodne sa na budúci týždeň

SaS tvrdí, že to je dôvod na zrušenie núdzového stavu. „Nulová hodnota kĺzavého mediánu je podľa strany SaS impulzom na zrušenie núdzového stavu na Slovensku. Aj z toho dôvodu nemôžu za súčasných podmienok predstavitelia SaS jeho možné predĺženie na rokovaní vlády

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie