Denník N

V roku bez maturít nakoniec maturovalo osobne alebo online viac ako 800 študentov

Maturity počas koronakrízy. Foto BSK – Monika Kováčová
Maturity počas koronakrízy. Foto BSK – Monika Kováčová

S rúškami a so zvučkou Skypu – tak vyzerala ústna maturita počas koronakrízy. Pozreli sme sa, ako maturovali študenti, ktorí sa neuspokojili s aritmetickým priemerom namiesto maturitnej známky.

Kým škôlky a základné školy sú od pondelka otvorené, stredné školy ostanú prázdne pravdepodobne až do septembra. Nie však všetky – hoci minister školstva Branislav Gröhling zrušil v apríli ústne maturity aj prijímačky na stredné školy, na niektoré stredné školy prišli maturanti aj osobne.

Od konca mája prebiehajú dobrovoľné ústne maturity pre študentov, ktorí nesúhlasili so známkou vypočítanou aritmetickým priemerom známok za všetky roky štúdia. Mohli si ju prísť opraviť alebo maturovať dobrovoľne z predmetu navyše.

Tak to bolo aj na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Zochovej ulici v Bratislave, kde sa siedmi z 85 maturantov rozhodli vyskúšať si ústnu skúšku. Škola v centre mesta je aj tak prázdna, navyše, zo siedmich maturantov prišli osobne do školy maturovať len dvaja. Piati si zvolili možnosť maturovať online. Aj preto sa chodbami školy ozýva známa zvučka videohovoru cez Skype.

Maturity počas koronakrízy. Foto BSK – Monika Kováčová

„Aspoň som si už asi poslednýkrát pripomenul túto školu, už sem asi neprídem,“ hovorí študent Jakub, ktorý práve vyšiel z maturitnej miestnosti. Tento rok nebudú mať maturanti ani oficiálne ukončenie roka, ani rozlúčku s učiteľmi.

B1 mi nestačí

Na dvoch maturantov, čo prídu osobne, a na piatich v online režime stačí v škole jedna maturitná komisia, jeden prestretý zelený stôl a na ňom dva počítače. Na jednom budú učiteľky angličtiny sledovať študenta, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie