Denník N

Tinkoff-Saxo mení stratégiu. Contador je druhoradý, prioritou je Peter Sagan

Foto: AP/Christophe Ena
Foto: AP/Christophe Ena

Výborné výkony slovenského cyklistu a dominancia Chrisa Fromma prinútili Olega Tiňkova k zmene stratégie. Doteraz preferovaného Contadora strieda Sagan.

Tím Tinkoff-Saxo sa rozhodol zmeniť svoju stratégiu na prebiehajúcich cyklistických pretekoch Tour de France. Prioritou číslo jeden už nie je spoločnými silami vybojovať žltý dres pre celkového víťaza podujatia, ale dosiahnuť viac etapových triumfov a pódiových umiestnení.

Stajňa bude pracovať viac pre Slováka Petra Sagana, ktorý sa snaží o zisk zeleného dresu pre najlepšieho muža bodovacej súťaže.

Contador na Frooma nestačí

Keďže famózny Chris Froome z tímu Sky sa ukazuje byť pre Contadora na prebiehajúcom podujatí neprekonateľnou prekážkou, stajňa ruského milionára Olega Tiňkova sa rozhodla obrátiť svoju pozornosť inam. Voľnejšiu ruku dostáva Sagan a jednou z tímových priorít je pomôcť mu udržať zelený dres až do cieľa na Elyzejských poliach. Na základe novej stratégie už 25-ročný Žilinčan nebude musieť toľko pracovať pre Contadora.

„Máme príležitosť vyhrať nejaké etapy. Našimi cieľmi sú teraz zelený dres, etapové víťazstvá, pódiové umiestnenia a podobne. Ak bude Froome pokračovať v takýchto výkonoch aj naďalej, bude veľmi ťažké zdolať ho. Takže nechceme kvôli tomu stratiť šancu na etapové triumfy a ďalšie úspechy,“ citoval slová športového riaditeľa Tinkoff-Saxo Seana Yatesa špecializovaný portál velonews.com.

Contador zaostal za Froomom v tímovej časovke, ale aj v náročnej etape s cieľom na La Pierre Saint Martin, kde odpadol zo skupiny favoritov ako prvý. V celkovom poradí mu patrí až piata priečka. Pred nedeľňajšou 14. etapou strácal Španiel na britského lídra v priebežnej klasifikácii štyri minúty a 23 sekúnd. Športový riaditeľ Tinkoff-Saxo Steven De Jongh pre VeloNews priznal, že celkový triumf stajne na Tour je nereálny a že doterajší priebeh pretekov je pre neho sklamaním.

Saganové úspechy sú pre tím skvelé

Tím sa tak bude snažiť podporiť viac Sagana. Ten finišoval v kopcovitej 14. etape Tour na piatej priečke a zvýšil svoj náskok v boji o zelený dres. Po sobote mal na konte 322 bodov a jeho najväčší konkurent Andre Greipel z Nemecka na neho strácal už 61 bodov.

„Ak Peter bude dosahovať úspechy, tak je to pre tím skvelé. Sám na seba vyvíja tlak, chce podáva čo najlepšie výkony. Budeme sa preto snažiť uspieť aj na iných frontoch,“ dodal Yates.

Sagan vyhral ešte vo farbách Liquigas a Cannondale bodovaciu súťaž vo všetkých troch predchádzajúcich ročníkoch Tour a zelený dres si drží aj v tohtoročnej edícii, hoci po príchode do tímu Tinkoff-Saxo mal hlavne kryť chrbát Contadorovi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie