Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Opäť sa otvára diskusia o európskych daniach

Maľba na múre v belgickom Wetterene. Ilustračné foto - TASR/AP
Maľba na múre v belgickom Wetterene. Ilustračné foto – TASR/AP

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Obnovu EÚ po koronakríze majú pomôcť financovať aj európske dane.
  • Komisia otvára diskusiu o najväčšej európskej legislatíve pre digitálny obsah a služby.
  • Vďaka výraznému navýšeniu fondu spravodlivej transformácie môže Slovensko získať päťkrát viac peňazí.

1. Opäť sa rozbieha diskusia o európskych daniach

Minulý týždeň predložila Európska komisia plán obnovy európskej ekonomiky po koronakríze. Sumu 750 miliárd eur chce získať z pôžičiek zaručených európskym rozpočtom. Aby ich v budúcnosti dokázala splatiť, navrhuje vytvorenie nových vlastných zdrojov.

Opis „nových zdrojov“ je v návrhu Komisie pomerne všeobecný. Jasné je len to, že by malo ísť o nejakú z foriem európskych daní či poplatkov. Niektoré z nich obsahoval už návrh viacročného finančného rámca predložený v roku 2018, iné sú nové.

Čo chce Komisia zdaniť?

Návrh európskeho rozpočtu z roku 2018 predpokladal zavedenie nového zjednodušeného zdroja založeného na dani z pridanej hodnoty, poplatku z nerecyklovaných plastových obalov a príjmu z obchodovania s emisiami. Objavujú sa aj v novom návrhu.

K tomu Komisia pridáva tri nové potenciálne zdroje rozpočtu:

  • Takzvaná uhlíková daň, respektíve clo, ktoré by museli platiť dovozcovia tovarov z krajín, ktoré majú menej prísnu environmentálnu legislatívu a do ceny výrobkov nepočítajú vyprodukované emisie (ako je to v EÚ, kde si výrobcovia musia emisné povolenky nakupovať).
  • Digitálna daň, ktorú chce EÚ uvaliť na veľké nadnárodné digitálne spoločnosti. Z pôvodného návrhu európskeho rozpočtu vypadla, keďže EÚ chcela počkať na výsledok globálnych rokovaní na pôde OECD, teraz ju plánuje zaviesť do konca roka.
  • Daň/poplatok uvalený na veľké nadnárodné korporácie.

Posledná možnosť sa v diskusiách doteraz veľmi neobjavovala. Komisia chcela pôvodne dofinancovať spoločný rozpočet z časti peňazí vybraných na základe spoločného konsolidovaného daňového základu firiem (CCCTB). Diskusia o CCCTB je však nateraz politicky zablokovaná.

Nahradiť by ju mohol práve poplatok vybraný od veľkých nadnárodných korporácií. Argument je podobný: z existencie spoločného európskeho trhu profitujú najmä veľké firmy pôsobiace vo viacerých krajinách, preto by sa mali výraznejšie podieľať na financovaní integračného projektu. Vzhľadom na ich veľkosť a silu by pre ne dodatočná daň nepredstavovala veľkú záťaž.

Kto to zaplatí

Ani jeden z

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie