Denník N

Čo máta premiéra Matoviča, už vieme. Čo však trápi ženy, keď nemôžu spať?

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Starosti a každodenné stresy skutočných žien sú hmatateľné. S premiérovou obavou z demografickej krízy súvisia inak, než o tom on vtipkuje.

Premiéra Igora Matoviča po nociach máta demografická kríza. Nezveril sa s tým svojmu denníčku, ale rovno Facebooku. A pod tento status pridal aj fotografiu skupiny tehotných žien s titulkom „Keď sa skončí karanténa“. Haha, čo asi ľudia v karanténe robili? Však uvidíme už o pár mesiacov, niekedy koncom tohto roka či v prvých mesiacoch budúceho bude v pôrodniciach nával, chichi.

Nebudeme sa teraz baviť o miere nevkusu a „autenticity“ premiérových statusov, lebo to sa už v médiách oprávnene rozoberá dlhé týždne. Uzavrime si to s tým, že premiérovi chýba takt aj neviditeľná ruka (hovorca, hovorkyňa, mediálni poradcovia?), ktorá by mu dala jemne po prstoch, keby ho zase pri klávesnici chytila inšpirácia.

Premiéra teda trápi demografická kríza, ktorá na Slovensku zrejme je alebo sa k nej schyľuje. A hneď má aj riešenie: zvýšme pôrodnosť a využime na to napríklad aj obdobie, keď sú doma ľudia nedobrovoľne zavretí kvôli „hnusobe“. Veď je to také jednoduché.

Čo na tom, že počas karantény, ako ukazujú štatistiky generálnej prokuratúry o domácom násilí, viac žien ako inokedy prežilo náročné obdobie plné strachu z agresie? Pričom reálne čísla o tom, koľko násilia sa udialo, nikdy nebudeme mať, lebo obete nie všetko nahlásia, lebo sa boja, hanbia, majú zlú predchádzajúcu skúsenosť, keď ich policajti vysmievali a sociálni pracovníci nekonali v ohrozených rodinách tak, ako by mali.

A čo také rodiny živnostníkov a živnostníčok, čo sa ocitli v situácii, že sa rozhodovali, ktorý účet nezaplatia? A čo strach z choroby, strach o oslabených či opustených členov rodiny? Či ťažoba v rodinách rozdelených tvrdými opatreniami na hraniciach?

Alebo si dajme ako príklad debatu o reprodukčných právach žien a pomeroch v pôrodniciach. Či o tom, že dieťa je „dar“ a nevymýšľajte, ak vám nebol „súdený“.

Pri tom celom bol nával spôsobený tým, že ženy často počas karantény pracovali z domu aj v domácnosti, starali sa o deti a ešte sa s nimi aj učili, už len takým „doplnkom“.

Skúste počúvať

Premiérovi môžeme empaticky veriť, že demografická kríza ho prenasleduje aj v noci. Ale skúsme sa opýtať, prečo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie