Denník N

Hongkong nám dnes pripomína hodnotu slobody

Demokratickí poslanci v hongkonskom zastupiteľstve držia minútu ticha za obete masakru na námestí Tchien-an-men v roku 1989. Foto - TASR/AP
Demokratickí poslanci v hongkonskom zastupiteľstve držia minútu ticha za obete masakru na námestí Tchien-an-men v roku 1989. Foto – TASR/AP

Namiesto nových a nových zmlúv s Čínou by sa mali západní lídri vzoprieť.

Autor je publicista

Pokus Pekingu uvaliť na Hongkong zákon o národnej bezpečnosti, ktorý by zničil jeho čiastočne autonómne postavenie a podkopal systém angloamerického práva (tzv. common-law), je dnes najdôležitejším politickým príbehom na svete, napísal americký novinár Michael Brendan Dougherty v prestížnom konzervatívnom magazíne National Review.

Západ má predstavu, že čínsky hospodársky rozvoj napokon povedie k politickej liberalizácii a k uvoľneniu represívneho režimu. Lenže aj nedávne dejiny východnej Európy potvrdzujú, že takto to nefunguje, respektíve že to funguje práve naopak, upozorňuje americký novinár. Napríklad aj v Poľsku a Československu muselo najprv dôjsť k politickej revolúcii, až potom mohla nastať skutočná ekonomická reforma.

V Číne je hospodársky rozmach (podporovaný biznisom západného sveta s touto krajinou) už dávno sprevádzaný dravým zmocnením sa priemyslu a s ním súvisiacich zručností komunistickou stranou, pripomína Dougherty. Západ tak svojím biznisom s Čínou v konečnom dôsledku len posilňuje postavenie komunistickej strany v tejto krajine a vplyv Číny nielen na susedné krajiny, ale celosvetovo.

Keď Británia roku 1997 odovzdala Hongkong pod správu Číny, predstavoval 20 percent celej čínskej ekonomiky. Dnes to nie sú ani tri percentá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie