Denník N

Navrátilci po brexite: Slovensko nás volalo domov, ale na náš návrat nebolo vôbec pripravené

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Nebyť brexitu, o návrate na Slovensko by Luknárovci možno ani neuvažovali. Dagmar s manželom mali v Británii prácu, ich mladší syn tam chodil do školy, prežili tam 12 rokov.

„Do Anglicka sme odišli s tým, že tam už zostaneme, aby mali deti dobrú školu, lepší život,“ hovorí Dagmar.

Už dlhší čas mali pripravené aj podklady k žiadosti o britské občianstvo, no po referende z júna 2016, keď 52 percent britských voličov zahlasovalo za vystúpenie z Európskej únie, sa všetko zmenilo.

„Ráno po referende som si myslela, že sa mi to sníva. Bol to strašný pocit kolektívneho smútku. Briti tým referendom otvorili Pandorinu skrinku a to, čo bolo predtým neprípustné povedať nahlas, zrazu bolo normálne. Predtým útočili na moslimov, teraz zmenili rétoriku a išli po Európanoch,“ spomína Dagmar.

Aj zo svojho okolia pocítili negatívne nálady voči cudzincom. „Mala som dojem, akoby všetko zlo prichádzalo do Británie z Európy a špeciálne z východnej Európy. Vyplavili sa tie najspodnejšie emócie. Zrazu sa na nás začali pozerať ako na zlodejov. Náš syn, ktorý chodil 10 rokov do britskej školy a nevedel poriadne po slovensky, zrazu začal mať v škole ‚ruský prízvuk’,“ opisuje Dagmar.

Žiadosť o občianstvo skončila v koši

Krátko po referende dostali zo školy dotazník s otázkami, kde sa ich dieťa narodilo, koľko malo rokov, keď prišlo do Británie, kam chodilo do školy. Hoci toto „lustrovanie“ neskôr označili za nelegálne,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Slovensko

Teraz najčítanejšie