Denník N

Neprokurátor v kresle generálneho prokurátora. Áno, možno alebo v žiadnom prípade?

Súčasný generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto – TASR
Súčasný generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto – TASR

Neprokurátor na čele prokuratúry nie je ústavná exotika. Ak by ho malo Slovensko, nebolo by výnimkou.

Autor je bývalý predseda Ústavného súdu,
člen súdnej rady volený Národnou radou

Sledujem diskusie o legislatívnom počine, ktorým vládcovia tejto krajiny chcú pozmeniť spôsob, akým sa má obsadiť funkcia generálneho prokurátora.

Zásadná otázka znie: môže sa stať generálnym prokurátorom osoba, ktorá v čase zvolenia za kandidáta a vymenovania nie je prokurátorom, prípadne ním nikdy nebola? Má sa táto vrcholová funkcia otvoriť aj iným justičným profesiám alebo je potrebné trvať na tom, že len prokurátor má oprávnenie uchádzať sa o taký post?

Tri možné reakcie. Áno, azda, za žiadnu cenu. Ponúkam niekoľko faktov na zamyslenie, ktoré by malo predchádzať hocijakému záveru.

Prokurátorom aj iný justičný profesionál

Nezaškodí pripomenúť, že prokurátorom sa môže stať aj sudca, advokát, súdny exekútor alebo notár. Zákon týchto justičných aktérov nevylučuje. Jedinou prekážkou je to, že je neprípustné, aby sa stali prokurátormi na základnom stupni, ak končili predošlú profesiu na základe odsúdenia alebo v dôsledku disciplinárneho rozhodnutia.

Táto čiastočná otvorenosť systému prokuratúry len málo poslúži úvahám, či aj na stoličku generálneho prokurátora môžeme posadiť dajme tomu sudcu alebo advokáta, prípadne aj exekútora či notára.

Pátrajme teda i po iných argumentoch za a proti.

Neprokurátor na čele prokuratúry nie je ústavná exotika

V pomerne rozporuplnej debate o nastolenom probléme sa potvrdila principiálna vec. Ak by sme uzákonili obsadenie funkcie generálneho prokurátora osobou, ktorá nie je a ani nebola prokurátorom, nestali by sme sa ústavnou atrakciou. Taký režim sa uplatňuje v ôsmich právnych systémoch. Nie je podstatné v ktorých, ale len na lepšie pochopenie: v Českej republike sú štátne zastupiteľstvá, pričom ich najvyšší šéf je menovaný vládou na návrh ministerstva spravodlivosti.

Neboli by sme úplným unikátom ani na Slovensku. Po voľbách v roku 1998, po mečiarizme, sa najprv uvažovalo, so zreteľom na zdevastovanú krajinu a rozpad justičnej morálky, o obsadení funkcie generálneho prokurátora aktívnym mladým politikom. Robertom Ficom. To už bola sila. Boli by sme museli meniť ústavu, znižovať vek na 35 rokov. Lenže prevládol zdravý rozum a hrozba neúmerných politických nákladov takej ústavnej avantúry.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Komentáre

Teraz najčítanejšie