Denník N

V sieti s veľkými okami

Tereza Těžká v dokumente V sieti. Foto - Milan Jaroš
Tereza Těžká v dokumente V sieti. Foto – Milan Jaroš

Je dobré, že je tu film, akým je V sieti. No nehľadajte v ňom realitu, tú neopisuje

Autor je redaktor Českého rozhlasu

Dokument V sieti o takzvaných predátoroch, ktorí lovia na internete školáčky, pokúšajú sa ich vydierať, požadujú sex cez webkameru a posielajú fotografie svojich penisov, je notoricky známy a všetci už lovcov, dospelých mužov odsúdili. Dokonca jeden z nich vyfasoval na súde desaťmesačnú podmienku a niekoľko ďalších policajti začali prešetrovať. Z filmu sa stala udalosť a o love dievčatiek na internete sa hovorí ako o samozrejmosti. Lenže nejako všetci zabúdajú, že to bola zámerná provokácia, teda štýl, ktorým je autor Vít Klusák povestný.

Trebárs v dokumente Český sen, keď spoločne s režisérom Filipom Remundom nechali urobiť reklamnú kampaň na otvorenie neexistujúceho hypermarketu. Postavili jeho maketu, v stanovený čas otvorili a natáčali davy ľudí, ako bežia po pláni za lacným tovarom k prázdnym kulisám, k fiktívnej realite. Podobne sa pohrali aj s tragikomickou figúrou málo vzdelaného nešťastníka v takzvanom portréte neonacistu Svet podľa Daliborka. Videl som ich natáčať dokument Spriaznení priamou voľbou o boji o Pražský hrad medzi Milošom Zemanom a Karlom Schwarzenbergom, a všimol som si tú provokáciu vo volebnom štábe víťazného prezidenta. Nič proti tomu, všetko je to poučné, zaujímavé, zábavné a tiež dobre predajné.

Vít Klusák v rozhovoroch mnohokrát zdôrazňoval, ako ho zaskočilo, koľko mužov sa okamžite chytilo na profily troch dievčat (počas desiatich dní 2458 mužov), a ako sa ostro pustili do zoznamovania. Lenže tieto mladé dievčatá sú herečky, ktoré mali za úlohu muža navnadiť, polapiť a udržať konverzáciu. Koľko dvanásťročných školáčok však za normálnych okolností udržiava dlhú konverzáciu s chlapíkom, ktorý má štyridsať. Iste sa nejaká nájde, ale všeobecne je to nezmysel. Pre mladé dievčatá sú to starí plesnivejúci dedkovia. Proste je to práca s provokáciou a vytváranie fiktívnej reality, ktorú si môže dovoliť filmár. Polícii by to zrejme neprešlo.

Napríklad vedúci oddelenia informačnej kriminality pražskej polície Václav Písecký, ktorý si o páchateľoch rozhodne ilúzie nerobí, povedal pre iRozhlas.cz, že nie každé dieťa na internetovej zoznamke je okamžite atakované a stáva sa obeťou sexuálneho predátora. „Veľká väčšina detí, ak sa stretne s niečím, čo sa mu nepáči, dokáže veľmi rýchlo hovor ukončiť, konverzáciu blokovať alebo nahlásiť.“ Veľmi zaujímavý je rozhovor znalcov, ktorí vidia za kulisy na odbornom portáli dokrevue.cz. Filmový vedec Jan Kršňák hovorí, že je to snímka, ktorá chce zmeniť realitu, pretvoriť ju. „Film pracuje s témami sexu a strachu o deti – čo sú dva spúšťače, ktoré spoľahlivo zaujmú.“

Ešte skôr, ako ma čitatelia označia za úchyla, dodávam, že mám štyroch synov a jednu dcéru. Ani ja si nerobím ilúzie o internetovej žumpe, príležitostných „predátoroch“ a je dobre, že je tu film, ktorý otvára dôležitú tému, a mnohí rodičia sa chytia za nos. Dokument V sieti však realitu neopisuje. Autor je predovšetkým šikovný filmár, vie, ako zaujať a pritiahnuť divákov do kín.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie