Denník N

Cestovateľský semafor. Kam Slováci môžu a nemôžu vycestovať (interaktívna mapa)

Hranice medzi Českom, Maďarskom, Rakúskom a Slovenskom sú od piatka rána pre občanov týchto krajín otvorené bez obmedzení. Pozrite sa, do ktorých ďalších krajín je možné vycestovať bez nutnosti karantény či negatívneho testu.

[windowtext]
Česká vláda tento týždeň zverejnila mapu, na ktorej boli štáty Európskej únie vyfarbené farbami semafora. Malo ísť o mapu, ktorá znázorňuje bezpečnostnú situáciu, respektíve bezpečnostné riziko vycestovania do oných krajín.

Červená farba znamenala vysoké riziko, oranžová stredné a zelená nízke. Mapa sa však v mediálnom priestore začala nesprávne interpretovať ako cestovateľský semafor. Problémom takej interpretácie je to, že mapa, respektíve semafor, síce hovorí, z ktorej krajiny sa môžu Česi vrátiť bez nutnosti karantény, no nehovorí, či do danej krajiny je vôbec možné legálne vycestovať.

Príkladom je napríklad Poľsko. To má na mape zelenú farbu, je tam teda bezpečne a po návrate do Česka sa nevyžaduje karanténa. No reálna možnosť Čechov – a Slovákov tiež – vycestovať do Poľska je veľmi limitovaná, keďže Poľsko má hranice zavreté aj naďalej.

Preto je pre verejnosť väčší zmysel spraviť semafor podľa toho, či do danej krajiny je vôbec možné vycestovať.

Denník N takýto semafor pre slovenských občanov vytvoril. Podľa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie