Denník N

Zverejnila správu o jedoch v Istrocheme: Sú tam súvislé biele vrstvy pesticídov v hĺbke do troch metrov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tamara Stohlová zverenila informácie z geologického prieskumu pod závodom Istrochem v Bratislave. Správa popisuje veľké znečistenie s možným rizikom ohroziť zdravie a život ľudí.

Vyžiadali ste si utajenú správu o znečistení areálu závodu Istrochemu, ktorú si dala spraviť táto firma, a na desať rokov ju utajila. Je ešte táto správa po desiatich rokoch aktuálna?

Hlavná vec, ktorú nám táto správa priniesla, je rozsah znečistenia, o ktorom sme nevedeli. Znečistenie prináša závažné ekologické a zdravotné riziká. Navyše vidíme, že je v súlade s našimi zákonmi na desať rokov utajiť správu o výraznom znečistení, ktoré ohrozuje zdravie, ľudské životy a životné prostredie. Nie je to celkom v súlade s tým, že ústava nám garantuje priaznivé životné prostredie. Toto právo je vo veľmi silnom kontraste s tým, že súkromník môže takéto závažné informácie zatajiť.

Agrofert, ktorý dnes Istrochem vlastní, sa bráni, že prieskum nepriniesol nič nové. Súhlasíte, že prieskum nepriniesol nič, čo by sme už nevedeli?

Doteraz sme vedeli o environmentálnych záťažiach vo Vrakuni a na Žabom majeri. Išlo často o čiastkové informácie. Tieto dve záťaže sú len skládky odpadov, ktoré sa vyvážali z areálu, kde prebiehala rôznorodá výroba od 19. storočia. Zo správy vyplýva, že záťaž v areáli Istrochemu je omnoho väčšia, ako je skládka vo Vrakuni. Nemôžeme hovoriť, že správa neprináša nič nové. Z môjho pohľadu environmentálnej aktivistky, ktorá sa tejto téme venuje už niekoľko rokov, ako aj Bratislavčanky, nám správa prináša nové informácie.

Správa o areáli Istrochem podľa vás ukazuje, že ide o ekologickú katastrofu. Prečo?

Správa hovorí o závažných zdravotných a ekologických rizikách najmä preto, že v bezprostrednej blízkosti sú obydlia, rekreačné plochy, ale aj pre potenciálne znečistenie Žitného ostrova. Mne by to stačilo, aby som povedala, že ide o ekologickú katastrofu. Ďalšia vec je, ako výskumníci opísali, čo tam videli a cítili. Napriek tomu, že to je odborný, profesionálny jazyk, cítiť z neho, že to nie je bežný problém.

Pri čom sa to prejavilo?

Niektoré látky sa tam nachádzali v tisícnásobne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Skládka vo Vrakuni

Slovensko

Teraz najčítanejšie