Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Snapchat elegantne vyriešil problém s Trumpom, Facebook sa má čo učiť

MediaBrífing je newsletter o médiách a žurnalistike. Prihláste sa teraz na odber a dostanete ho každý piatok do schránky. Tento týždeň sa okrem iného dočítate:

  • Snapchat potrestal amerického prezidenta.
  • Google pomôže 12 slovenským médiám.
  • Facebook uľahčí ľuďom mazanie starých príspevkov.
  • Televízie končia s nosením rúšok vo vysielaní.
Ilustračný obrázok: Denník N / FS

Twitter začal upozorňovať ľudí, že príspevky Donalda Trumpa sú nepravdivé, dokonca skryl tweet, v ktorom americký prezident pohrozil demonštrantom streľbou.

Facebook je pod stále väčším tlakom, no vedenie najväčšej sociálnej siete trvá na tom, že proti politikom by sa nemalo zasahovať, ani keď klamú alebo zverejňujú nenávistné vyhlásenia.

A sociálna sieť Snapchat prišla tento týždeň s elegantným a zároveň prísnym trestom pre Trumpa.

Účet amerického prezidenta už Snapchat nebude propagovať vo svojej sekcii Discover, v ktorej sa zobrazujú príspevky celebrít, influencerov, politikov či médií. Trumpov účet teda ostane online, stále sa bude dať nájsť a jeho sledovatelia jeho príspevky uvidia, no sociálna sieť ho nebude promovať vo svojej aplikácii, ktorú denne používa 229 miliónov ľudí.

„Nebudeme šíriť názory, ktoré podnecujú rasové násilie a nespravodlivosť, tým, že im poskytneme bezplatnú propagáciu v sekcii Discover. Rasové násilie a nespravodlivosť nemajú v našej spoločnosti miesto a stojíme s tými, ktorí v Amerike hľadajú mier, lásku, rovnosť a spravodlivosť,“ uviedla spoločnosť vo svojom stanovisku.

Šéf Snapchatu Evan Spiegel v liste zamestnancom dokonca napísal, že nebudú propagovať účty, ktoré podnecujú rasové násilie, „či už to robia na našej platforme, alebo mimo nej“. Moderátori Snapchatu teda nemusia čakať, kým niekto poruší ich pravidlá. Stačí, ak napríklad šíri nenávistné príspevky na iných sociálnych sieťach.

Podľa Trumpovho tímu je rozhodnutie Snapchatu len ďalším pokusom o zmanipulovanie volieb.

Freedom of speech is not freedom of reach

Snapchat nie je pre Trumpa taký dôležitý ako iné sociálne siete. Na Twitteri má viac ako 81 miliónov followerov, na Facebooku 28 miliónov fanúšikov a na Snapchate len 1,5 milióna odberateľov.

Ako však upozornil Bloomberg, Trumpovi sa za rok podarilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Facebook

Mediabriefing logoMediaBrífing

Svet

Teraz najčítanejšie