Denník N

Dve stiahnuté štúdie o koronavíruse sú víťazstvom vedy, očistné procesy zabrali

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Čo je predátorský časopis, impakt faktor, recenzné konanie alebo pre-print? Ako sa robí veda a kedy sa sťahujú články?

V marci vyšla štúdia, že liek hydroxychlorochín zaberá pri liečbe ochorenia COVID-19.

Iní vedci ju vzápätí kritizovali, vyčítali jej malú vzorku a chyby v dizajne.

O dva mesiace nato vyšla v časopise Lancet štúdia, že hydroxychlorochín zvyšuje riziko smrti. Išlo o natoľko závažné zistenia, že výskumné inštitúcie po celom svete a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nariadili, aby sa zastavilo skúšanie lieku.

Lenže tesne po vydaní článku napísala viac ako stovka významných vedcov editorovi Lancetu otvorený list, v ktorom spochybnili pravosť dát.

Časopis zareagoval dvoma opravami, ktoré sa však netýkali záverov štúdie.

Stiahli dva články z top časopisov

Dodatočný prieskum však ukázal, že v databáze spoločnosti Surgisphere, ktorá poskytovala údaje o pacientoch s COVID-19, je zmätok.

Pochybnosti sa objavili aj o samotnej spoločnosti, ktorá nedokázala uspokojivo vysvetliť metódu zberu dát. Navyše sa zistilo, že firma má zvláštne personálne obsadenie, a hoci sa má zaoberať analýzou zdravotníckych dát, zamestnáva údajne aj pornoherečku.

Keď sa nedostatky štúdie prevalili, hlavný autor Mandeep Mehra z Harvardu a dvaja ďalší kolegovia požiadali Lancet o stiahnutie článku, k čomu došlo vo štvrtok tento týždeň.

Udalosti predchádzajúcich dní komentoval editor magazínu Richard Horton slovami: „Ide o šokujúci príklad výskumného zlyhania uprostred globálnej zdravotníckej krízy.“

Hodinu po Lancete podobnú štúdiu iniciatívne stiahol aj iný prestížny lekársky časopis NEJM, keďže na nej pracoval podobný tím a takisto boli využité údaje poskytnuté spoločnosťou Surgisphere.

Časopis Lancet stiahol (z angl. retract) štúdiu. Reprofoto – Lancet

Recenzné konanie

Čo znamená, keď článok stiahnu? Ako sa vyznať v spleti vedeckých časopisov a čo je recenzné konanie alebo impakt faktor?

Vydaniu článku predchádza takzvané recenzné konanie (z angl. peer review). Ustálilo sa zhruba v polovici minulého storočia a slúži na kontrolu vedeckých zistení, aby časopisy nevydali hocičo.

Ak je článok zlý, recenzent ho môže rovno zamietnuť a autorom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda

    Teraz najčítanejšie