Denník N

Šéfka súdnej rady Praženková: Poraďte mi, ktorá situácia je pre mňa lepšia

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková si minulý týždeň prečítala sedem strán výhrad a kritiky na svoj výkon vo funkcii, v ktorej je tri roky. Ak neodíde sama, bude čeliť odvolávaniu.

Spomeniete si ešte na posledný prípad, ktorý ste ako sudkyňa rozhodovali predtým, ako ste sa stali predsedníčkou súdnej rady? 

Zaskočili ste ma. Popravde to mám momentálne úplne vytesnené pôsobením v súdnej rade a problémami, ktoré s tým súvisia. Pred odchodom som pôsobila na Najvyššom súde. Spomeniem si len na konkrétny veľký prípad, ktorý sa týkal železníc, pretože to bol veľmi rozsiahly spis.

Koľkokrát vám od zvolenia do čela súdnej rady napadlo: Bolo mi to treba?

V dnešnej situácii mi to napadá každý deň. Hovorím si, aký som mala predtým pokojný život. Neočakávala som takéto fungovanie. Mala som iné predstavy.

Aké? 

Predstavovala som si väčšiu konštruktívnu diskusiu, že sa budú riešiť problémy, ktoré súdy ťažia. Očakávala som, že týmto problémom sa budeme viac venovať. I keď je pravda, že všetky plány, ktoré som mala a ktorým som sa chcela venovať, narušila kauza Threema.

Prečo ste kandidovali za predsedníčku súdnej rady? Čo ste chceli dosiahnuť? 

Moja motivácia bola rovnaká, ako keď som kandidovala za členku súdnej rady. Som sudca, človek z praxe, pôsobila som na okresnom, krajskom aj Najvyššom súde. Videla som problémy, ktoré sme museli riešiť. V konečnom dôsledku zlepšenie efektivity súdov je na prospech používateľov súdu. Chcela som viac začať komunikovať aj v rámci súdnej moci, ale aj samotnej súdnej rady. Chcela som ju viac stransparentniť a priblížiť verejnosti.

Darilo sa vám to? 

Zaviedla som exkurzie, aby sme priblížili fungovanie súdnej moci, ale aby sa aj súdna rada dostala viac do povedomia. Keď som nastupovala do funkcie, málokto rozumel, čo je súdna rada. Dnes už ju vnímajú viacerí. Zorganizovala som stretnutie s americkým profesorom Jamesom Moliternom k etickým zásadám, stretnutia disciplinárnych senátov, aby si vydiskutovali nejednotnú prax či iné problémy, ktoré ich pri práci ťažia. Významne sme zlepšili webovú stránku, zaviedli sme online prenos, zorganizovali sme prvýkrát v histórii existencie súdnej rady Valné zhromaždenie ENCJ (Európska sieť súdnych rád – pozn. red.), rozbehli sme projekt váženia prípadov.

Asi to nestačilo. Čelíte návrhu na odvolanie. Ako vnímate dôvody, ktoré v ňom sú? 

Pripravujem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie