Denník N

Kollár chce dohľad nad všetkými stavebnými povoleniami, bitka o okresné úrady má nový rozmer

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sme rodina a jej ministerstvo dopravy chcú mať šéfov stavebných odborov okresných úradov. Jej nominanti by mohli mať zásadný vplyv na tisícky stavebných konaní.

Kým premiér Igor Matovič už otvorene hovorí o ambícii obsadiť miesta prednostov na všetkých 72 okresných úradoch nominantmi OĽaNO, Boris Kollár chce pre svoje hnutie Sme rodina odbory výstavby a bytovej politiky, ktoré pod okresné úrady patria. Sú na ôsmich okresných úradoch v krajských mestách.

„No samozrejme, pochopiteľne,“ povedal Denníku N Boris Kollár na otázku, či budú oficiálne žiadať na najbližšej koaličnej rade, aby tieto odbory riadili ich nominanti. Tvrdí, že sa o tom v koalícii ešte nerozprávali.

„To sa otvorí spolu s otázkou okresných úradov – keď Veronika Remišová otvorí otázku ich rozdelenia.“ Prísľub od Matoviča, že tieto odbory aj dostať môžu, však vraj nemá.

Stavebné odbory okresných úradov v krajských mestách sú vplyvné inštitúcie. Ten, kto má na ne dosah, má moc rozhodovať o odvolaniach k stavebným povoleniam – od stavby rodinného domu či rekonštrukcie bytu až po veľké a dôležité stavby, ako sú cesty či vodné diela.

V mnohých prípadoch sú ich rozhodnutia konečné, preto sú roky pod tlakom developerov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Hegerova vláda

Igor Matovič

Veronika Remišová

Slovensko

Teraz najčítanejšie