Denník N

Ruská ambasáda má na Slovensku 75 ľudí, oveľa viac ako USA alebo Čína

Podľa českých médií bol šéf ruského centra pre vedu a kultúru Andrej Viktorovič Končakov v skutočnosti ruský špión. Nakoniec ho vyhostili spolu s jeho kolegom z ambasády. Foto - ruské veľvyslanectvo v ČR
Podľa českých médií bol šéf ruského centra pre vedu a kultúru Andrej Viktorovič Končakov v skutočnosti ruský špión. Nakoniec ho vyhostili spolu s jeho kolegom z ambasády. Foto – ruské veľvyslanectvo v ČR

Na diplomatickej listine sa uvádzajú zahraniční diplomati pôsobiaci na Slovensku. V prípade ruských občanov sme našli viacero nezrovnalostí.

V susednej Českej republike už dlhšie beží debata o nadmerne veľkom počte zamestnancov na ruskom veľvyslanectve v Prahe. Predpokladá sa, že veľká časť z nich v skutočnosti vykonáva špionážnu činnosť.

Tento problém sa pritom týka aj Slovenska, ktoré má v Rusku výrazne menej diplomatov ako Rusi u nás.

Naposledy vzbudili ruskí diplomati v Česku rozruch, keď vyvolali spravodajskú hru, a z obavy o bezpečnosť začala strážiť polícia troch českých politikov, ktorí otvorene kritizujú Putinov režim. Okrem toho ruská tajná služba FSB z Česka podnikala kyberútoky, ako odhalila česká tajná služba BIS.

Ruské špionážne aktivity sa pritom týkajú celej Európy a výnimkou nie je ani Slovensko.

Nedávno vyšlo najavo, že jeden z podozrivých z atentátu na čečenského azylanta v Berlíne vlani vycestoval do schengenského priestoru pod falošnou identitou vďaka slovenským vízam. Získal ich na našom konzuláte v Petrohrade. Ani jeden údaj v jeho žiadosti o víza pritom nebol pravdivý, no aj tak sa mu podarilo získať celoročné viacvstupové víza.

Nemecké úrady obvinili z vraždy v centre Berlína tajné služby Ruskej federácie.

Ruský agent vystupujúci pod menom Roman Davydov a auto, ktoré používal v Berlíne v čase atentátu na čečenského azylanta. Do Európy sa dostal vďaka slovenským vízam. Foto – Bellingcat

Na jeseň 2018 Slovensko vyhostilo vojenského pridelenca pre nebezpečné špionážne aktivity. Ako napísal Denník N, išlo o plukovníka Alexandra Nikolajeviča Vinogradova, ktorý je zrejme agentom ruskej vojenskej rozviedky GRU.

„Zvýšená aktivita cudzích spravodajských služieb aktuálne dominuje v celom európskom priestore,“ napísala Slovenská informačná služba v odpovedi Denníku N s tým, že situáciu na Slovensku monitorujú.

Toľko diplomatov majú USA a Nemecko dokopy

Aj na Slovensku je pritom nadmerne vysoký počet zamestnancov ruského veľvyslanectva oproti ambasádam USA alebo Číny.

Amerických diplomatov na Slovensku je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ruskí špióni

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie