Denník N

Keď štát nenašiel peniaze Penty v Holandsku, zobral si do zálohy akcie Dôvery doma

Jaroslav Haščák počas prestávky súdneho pojednávania v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jaroslav Haščák počas prestávky súdneho pojednávania v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Foto N – Tomáš Benedikovič

Okresný súd v Bratislave založil akcie poisťovne Dôvera, ktorú vlastní Penta. Chce tak zaistiť, že ak Dôvera súd prehrá, štát dostane súdne trovy. Je to neopodstatnený krok, bráni sa Penta.

Je to už desaťročný spor, v ktorom Penta, oficiálne zastúpená holandskou spoločnosťou HICEE, žiadala od štátu stovky miliónov eur. Tvrdili, že by to podľa nich bolo primerané odškodnenie za to, že im prvá vláda Roberta Fica zakázala vyplácať si zisk.

Pôvodne Penta žiadala od štátu 750 miliónov, neskôr sumu znížila na 140 miliónov eur, s úrokmi však ide o polmiliardový spor a patrí medzi vôbec najväčšie, ktoré boli proti Slovensku v histórii vedené.

Približne pred rokom však Okresný súd Bratislava I nedal Pente za pravdu a jej žalobu zamietol. Po tomto rozhodnutí sa situácia obrátila a teraz chce peniaze od Penty štát. Keďže Penta neuspela, má zaplatiť súdne trovy vo výške o 16 miliónov eur.

Majitelia Dôvery sa síce proti rozhodnutiu súdu odvolali a spor tak má rozhodnúť krajský súd, štát však chce mať istotu, že ak sa rozhodnutie stane právoplatným, peniaze od Penty dostane.

Po tom, čo štát nenašiel peniaze na holandských účtoch firmy Penta, získal záložné právo na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie