Denník N

Storočnica Trianonu: Matovič sa po stretnutí s Maďarmi pohádal s SMK

Predseda vlády Igor Matovič. Foto - TASR
Predseda vlády Igor Matovič. Foto – TASR

Až do výročia Trianonu to vyzeralo, že SMK nominuje na pozície prednostov okresných úradov na južnom Slovensku svojich ľudí. Memorandum maďarskej komunity, ktoré odovzdali Matovičovi, tichú dohodu môže prekaziť.

Sté výročie podpísania trianonskej mierovej zmluvy na Slovensku sprevádzali emócie a politický konflikt. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa ospravedlnil Maďarom za všetky krivdy, ktorým sú vystavení, jeho vzťahy s SMK sa však napokon pokazili.

Začalo sa to „priateľským stretnutím“ na Bratislavskom hrade, kam pozval predseda vlády predstaviteľov maďarskej menšiny na Slovensku pri príležitosti stého výročia.

Priateľsky, ale len potichu

O tom, že sa takáto udalosť chystá a koho pozval, Igor Matovič verejnosť vopred neinformoval. Pozvánku na stretnutie zverejnil na svojom Facebooku poslanec za OĽaNO Peter Cseh, ktorý má s niektorými ďalšími poslancami strany na starosti menšinovú politiku.

Pozvánku na Hrad dostalo sto ľudí: predstavitelia politických strán, cirkví, mimovládok, samospráv, školstva a médií. Prečo však prebehlo toto stretnutie bez toho, aby o tom vedela verejnosť?

„Premiér sa nesnažil podujatie medializovať vopred, lebo si neželal, aby boli vyvolávané vášne pred výročím Trianonu. Naopak, išlo o pokojný odkaz tejto historickej udalosti aj z pozície predsedu vlády, išlo o vyslanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie