Denník N

Predsedníčka PS Irena Bihariová: Kto, ak nie my, má búrať komplexy Slovákov

foto N - Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Nevidím tu ani pragmaticko-politické riešenie, že čo by sme z toho mali alebo ako by sme to technicky riešili, vraví o spájaní strán Irena Bihariová.

Novou predsedníčkou Progresívneho Slovenska sa stala Irena Bihariová. Na sneme strany v sobotu získala 105 hlasov. Protikandidát Michal Truban dostal hlasov 100 a stal sa spolu s Michalom Šimečkom, Ivanom Štefunkom, Martinom Hojsíkom a Zorou Jaurovou podpredsedom strany.

Prečo si myslíte, že ste vyhrali a stali ste sa predsedníčkou?

Myslím, že za ten čas, odkedy som v Progresívnom Slovensku, som bola veľmi čitateľná a vo voľbách som nebola pre členskú základňu nepopísaný list. Reprezentovala som viac politicko-idealistický prúd v hnutí. Výsledky hovoria, že veľká časť sa dokáže identifikovať práve s mojím pohľadom na politiku.

To je aký pohľad?

Taký, že sa snažíte nájsť krehký balans medzi politickým idealizmom a pragmatizmom. Som nastavená tak, že pragmatizmus môže do istej miery pomôcť pri napĺňaní ideálov, ale nemal by sa stať politikou samou osebe tak, aby ste po piatich rokoch nevedeli, čo ste chceli presadiť, a aký bol sen, ktorému ste verili.

Keď sme vchádzali do budovy, tak ste si od kolegu pýtali kľúče a povedali ste, že vám ich vrátnik ako Rómke určite nedá. To bol vtip?

Áno, to je náš insajderský humor.

Ste prvá žena a Rómka, ktorá sa stala predsedníčkou strany. Čo to bude znamenať pre PS?

Už pár dní pred voľbami sme vedeli, že je to veľmi vyrovnané a priznám sa, že som brala do úvahy aj riziko, ako by časť nášho elektorátu vyhodnocovala to, ak by vyhral Michal. Myslím si, že práve od nás verejnosť očakáva, že sme progresívci a trendseteri. Ak celú kampaň rozprávam verejnosti, že Slovensko má na viac, nemusíme sa neustále utápať vo svojich komplexoch a môžeme si klásť oveľa vyššie ciele, ak by potom progresívna strana nezvládla zvoliť si ženu a Rómku, tak by to mohol byť aj reputačný fail. Naša členská základňa to zobrala ako prirodzenú vec – kto iný by mal nastaviť trend v tom, že si postaví do čela ženu a Rómku, ak nie progresívna strana. Stále iným hovoríme, aby zlepšili prístup ženám do politiky, boli inkluzívni, inšpirovali sa prezidentkou, tak to musí byť v prvom rade vidno aj na našej internej politike.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie