Denník N

Žiadna evitovka ani presladený príbeh. Román Úspešníci opisuje svet ironických a ctižiadostivých žien

Debut Kataríny Fedorovej má netypickú hlavnú hrdinku, ktorá využíva svoju postavu na to, aby uspela v práci a hlavne medzi mužmi. O ženy totiž vôbec nestojí.

Je ctižiadostivá, cynická a krutá. Jej meno sa nespomína, stačí, že udáva tempo, určuje, čo bude nasledovať. Hlavná postava románu Úspešníci (vyd. Slovart, 2020) od Kataríny Fedorovej nespĺňa kritériá klasickej hrdinky románu, napriek tomu si rýchlo získa sympatie.

Prechádza totiž podobnými krízami ako mnohé iné ženy – zápasí s popôrodnou depresiou, obťažovaním na pracovisku aj neistotou v manželstve.

„Aká je to úľava, keď sa všetko stane a niet sa čoho báť,“ uvádza autorka na poslednej strane svojej knihy, ktorá nie je len úvahou o ženách. Je to predovšetkým zrelé rozprávanie o svete, v ktorom si ženy stále musia vydobýjať svoje postavenie, dokazovať svoje schopnosti a zároveň trpieť poznámky okolia o svojej postave.

Nie je to žiadna evitovka. Písanie Kataríny Fedorovej je živé a odvážne, počuť v ňom zrelý hlas spisovateľky, ktorej zobrazenie postáv nie je povrchné, ale intímne a hlboké.

Bez ideálov

Nemala detstvo, ktoré jej mohli závidieť spolužiačky. So sestrou musela trpieť pravidelné hádky rodičov, ktorí si vykrikovali slová nevhodné nielen pre deti, ale aj pre dospelých.

Mama bola učiteľka na univerzite a svoj život si predstavovala inak ako len starostlivosťou o dve dcéry, s ktorými si vôbec nerozumela. V manželskej posteli zaspávala vedľa zanieteného komunistu, ktorý bol úspešný len vďaka straníckej knižke. Žiadne ideály sa jej nenaplnili, skôr sa pravidelne rozbíjali o stenu s hnevom, ktorý v domácnosti prevládal nad spoločnými rozhovormi a aspoň snahou o pochopenie.

Hlavná hrdinka útleho románu preto radšej siahla po drogách a vynechávala školu. Jej trajektória naznačovala, že skončí na stanici, žobrajúc o cigaretu a nie vo vysokoškolskej lavici. Ona však siločiary s rodičmi prerušila, odpútala sa od života, ktorý nenávidela, aby doň sobášom opäť spadla.

„Poznal hviezdy. Čítal tie isté knihy. S ním jediným sa jej chcelo o nich zhovárať. Bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie