Denník N

Prestaňte z nás robiť kriminálnikov

Foto - Flickr.com/Dorian Miguel
Foto – Flickr.com/Dorian Miguel

Užívateľov konope u našich susedov nikto trestne nestíha. Na rozdiel od nás. 

Autor je spisovateľ

Keď som si pri poslednej návšteve Prahy pred koronou zašiel do vietnamskej večierky na Žižkove kúpiť minerálku na ranný „sušák“, všimol som si na pulte veľké päťlitrové fľaše s nápisom weed a s komoditou nápadne pripomínajúcou to, čo si Človek rozumný bežne motá do dlhých papierikov. Príslušník národa, ktorý sa ako jeden z mála, ak nie jediný, môže pýšiť vyprášením Ameriky, mi spoza pultu potvrdil, že sklenené fľaše obsahujú to, čo si myslím. Dokonca ma ochotne nechal materiál aj ovoňať.

Napokon však z kšeftu nič nebolo. Cena, ktorá v prepočte presahovala pätnásť eur za gram, sa mi zdala privysoká. Navyše som vedel, že k zmeneným stavom vedomia sa v prípade potreby poľahky dopracujem aj prostredníctvom palíc od domorodcov. Vietnamec sa na mňa nehneval, jeho weed zrejme bez problémov skúpia turisti, ktorí si do Prahy prišli vyhodiť z kopýtka.

Slovensko nie je žiadna autarkia. Zavreté hranice počas pandémie nám spôsobili nemalé problémy aj v oblastiach, ktoré sa do oficiálneho HDP nezapočítavajú. Okrem droždia sa tak nedostatkovým tovarom stala niekde na istý čas aj tráva. Veľká časť domáceho trhu je totiž zásobovaná práve spoza našich západných hraníc, kde má pestovanie na starosti predovšetkým už spomínaná vietnamská komunita. Cena pätnásť eur za gram sa stala pre koncového spotrebiteľa normálnou. Alebo, aby som bol presnejší – cena zostala nezmenená, len ten gram zrazu vážil menej. Aspoň taká bola skúsenosť viacerých známych.

Neviem, ako to mal Vietnamec zo Žižkova ošetrené;

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Komentáre

Teraz najčítanejšie