Denník N

Májeková z poisťovne Union: Neviem, či by sme sa mali skladať na kúpele pre obéznych pacientov, ktorí si to spôsobili sami

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Elena Májeková má v Union poisťovni na starosti zdravotnú starostlivosť. Na stretnutí s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím a ministrom financií Eduardom Hegerom (obaja OĽaNO) riešili nedostatok peňazí. Povedali jej, nech nájdu úspory v poisťovni, no tam podľa nej nie sú. Štát by mal skôr riešiť, že za svojich poistencov platí o sto eur menej, ako platia poistné ekonomicky aktívni poistenci, vraví Májeková.

Za marec klesli hospitalizácie o 25 percent, počet pacientov u špecialistov o pätinu a preventívnych prehliadok sa spravila len polovica. Aký bol apríl?

Ešte horší. Počet hospitalizácii a návštev u špecialistov klesol o vyše 40 percent. Polovica marca sa vyvíjala obvyklým spôsobom, lebo sme tu ešte nemali opatrenia. Sme zvedaví na máj, lebo koncom mesiaca nám už nemocnice oznamovali, že začali pracovať bežným režimom. Jedna spoločnosť, ktorá poskytuje vyšetrenie magnetickou rezonanciou, nám dokonca hlásila, že veľa pacientov chce ísť na vyšetrenie a budú musieť pracovať v sobotu a v nedeľu, aby neboli pridlhé čakačky.

O koľko sa dnes dlhšie čaká oproti obdobiu pred koronakrízou?

Nemáme o tom prehľad, lebo až teraz sa začínajú pacienti objednávať, a až v druhej časti roka uvidíme, aký bude tlak na zdravotnú starostlivosť. To, ako dlho budú pacienti čakať, závisí najmä od kapacít lekárov. Tí dnes nemajú obmedzenia na to, koľko pacientov môžu prijať. Problémom sú ich kapacity. V minulosti mali lekári aj pacienti cez leto dovolenky; uvidíme, či tento rok nebude iný.

Mnohí pacienti sa sťažujú, že sa nevedeli dostať k lekárovi. Niektorí mali objektívne príčiny – vyšší vek, deti, o ktoré sa museli starať. Čo ako poisťovňa svojim klientom ponúkate, aby sa na odložené vyšetrenia dostali čím skôr?

Už predtým sme pomáhali poistencom nájsť si lekára alebo termín. Budeme to robiť aj teraz, ale je otázka, či budú mať lekári kapacity.

Počas krízy ste lekárom platili minimálne 75 percent z platieb z minulého roka. Kto pracoval viac, dostal viac. Ale starostlivosti bolo menej ako 75 percent. Znamená to, že teraz budete platiť za starostlivosť druhýkrát, alebo sa pre koronu zníži počet návštev u lekárov?

Zaplatíme to druhýkrát, ale nemáme ešte konkrétne prepočty. Určite to aj trochu ovplyvní správanie pacientov. Zmenilo sa aj správanie lekárov – narástol počet tých, ktorí začali používať elektronický recept, aj keď ich pred koronavírusom odmietali používať. Rozšíril sa aj telefonický či mailový kontakt medzi lekárom a pacientmi. Ak to vydrží, môže sa veľa vecí riešiť telefonicky, nie sedením v čakárňach. Časť návštev u lekára by tak stratila význam.

Ostane takýto stav aj po koronakríze? Napríklad tieto dva mesiace bolo povinné objednávanie pacientov, ale už teraz niektorí lekári hovoria, že po korone objednávať nebudú, lebo by vybavili menej pacientov.

Tí, čo to chceli robiť, to robili aj pred koronou. Tí, čo nechceli, boli teraz donútení. Niektorí zistili, že im to prináša benefity, a nechajú si možnosť objednávania sa. Ak si to nemyslia, tak s tým prestanú. V programovom vyhlásení vlády je povinný objednávací systém, tak uvidíme, ako to legislatívne zakotvia. Ale ani vtedy to nemusia spĺňať všetci. Dôkazom je elektronický recept, ktorý bol povinný zo zákona, a aj tak ho nemali všetci. Ale ak by to bola zákonná povinnosť, objednávanie by sa rozšírilo.

Viete si predstaviť, že by ste vedeli presvedčiť lekárov, aby povinne objednávali?

Kedysi sme skúšali finančne motivovať lekárov, aby objednávali. Nebolo to pre nich dostatočné. Nešlo o veľké sumy – za objednávanie predsa nedáte viac ako za zdravotnú starostlivosť. Jedna poisťovňa mala v zmluvách uvedené, že ambulancie musia pacientov objednávať, ale lekári to nedodržiavali. Aj dnes sú niektoré povinnosti zo zákona a neplnia sa. Riešiť by sa to dalo aj spôsobom, že by poisťovňa ukončila zmluvu s lekárom, ktorý napríklad neobjednáva. Ale keďže máme málo lekárov, tak nie je reálne ich odzmluvniť.

Dnes sa teda nedá vymôcť, aby lekári spĺňali zákonné povinnosti?

Ak by

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie