Denník N

V odpadovej vode na Slovensku hľadajú koronavírus, aby dokázali varovať pred možnou druhou vlnou

Ilustračné foto – unsplash.com/Ivan Bandura/@unstable_affliction
Ilustračné foto – unsplash.com/Ivan Bandura/@unstable_affliction

Genetickú informáciu koronavírusu možno vylučovať v stolici niekoľko týždňov, dokonca mesiacov po tom, čo zmiznú príznaky ochorenia COVID-19.

Viaceré vedecké tímy v Európe, Austrálii či Spojených štátoch analyzujú odpadové vody, aby v nich hľadali stopy po novom koronavíruse SARS-CoV-2.

Od výskumu odpadových vôd si vedci a vedkyne sľubujú, že by z nich mohli odhadnúť skutočný počet nakazených, ktorý v tejto chvíli nie je známy, keďže nie všetci ľudia sa dali testovať.

Varovanie pred druhou vlnou

Predpokladá sa, že nakazení vylučujú časti koronavírusu v stolici, výnimočne aj v moči.

Ak je to naozaj tak, výskyt častí vírusu v odpadových vodách by naznačoval skutočnú mieru postihnutia danej oblasti, ktorá sa môže líšiť od údajov z testovania.

„Na metodike, ktorá odhaduje spotrebu kokaínu zo splaškových vôd, sa robilo niekoľko rokov, preto nie je možné, aby sa v prípade nového koronavírusu vytvorila podobná metodika za tri mesiace, aj keď problematika sa intenzívne skúma,“ povedal pre Denník N Tomáš Mackuľak a dodal, že výskum v tejto oblasti je zatiaľ na začiatku.

Vedec Tomáš Mackuľak z STU. Foto – archív T. M./STU

Vedec pôsobí v oddelení environmentálneho inžinierstva Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU a s kolegami skúma, ako z monitoringu odpadových vôd určiť šírenie ochorenia COVID-19 v slovenskej populácii.

Metóda analýzy odpadových vôd na prítomnosť častí nového koronavírusu by sa dala využiť aj na zachytenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie