Denník N

Bola som zúfalá, lebo som o všetko prišla. On pozeral do diaľky na nové začiatky. Aj pozitívnosť môže byť toxická

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Pozitívne myslenie, ktoré neodráža realitu, môže mať negatívne dôsledky.

Keby ste náhodou zháňali knihu, audioknihu, brožúrku alebo DVD o pozitívnom myslení, Barbora by vám mohla byť nápomocná. Má ich nespočetné množstvo.

„Postupne ich vypredávam v rôznych internetových bazároch, ale mám aj trochu výčitky svedomia, lebo viem, že to nefunguje. Som však v núdzi a hodí sa mi doslova každé euro,“ vysvetľuje 32-ročná žena, bývalá majiteľka obchodíka s darčekovými predmetmi a textilnou galantériou.

Ešte pred rokom sa jej slušne darilo. Zavedený obchod v centre živého slovenského mestečka, ktorý zdedila po starej mame, jej vynášal. „Nemala som podlžnosti, načas som platila dodávateľom, banke, všetkým úradom. Bola som v pohode,“ vraví.

Tomáša z ich mesta spoznala ešte na základnej škole. Ona bola prváčka, on siedmak a už vtedy bol legenda. Odvrával učiteľom, chytal ich za slovíčka, inak sa obliekal, čítal knihy pre dospelých. „Možno v Bratislave to bolo normálne, ale u nás sme naňho pozerali ako na zjavenie.“

Opäť sa stretli asi o dvadsať rokov neskôr. Tomáš sa vrátil z cudziny, Barbora sa po štúdiách v Bratislave tiež rozhodla pre návrat, dostala miesto učiteľky výtvarnej výchovy na miestnej škole. „Dôvod môjho návratu bol prozaický – nepodarilo sa mi presadiť sa v umeleckej branži. Bola som z toho dosť zničená. A do toho prišiel Tomáš. A tak ako na základnej škole zase bol niekým výnimočným. Rozprával, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie