Denník N

Ak je dieťa obézne, už v puberte môže mať nábeh na diabetes, hovorí odborníčka na obezitu

Lekárka a vedkyňa Adela Penesová pôsobí v diabetologickej a obezitologickej ambulancii Ústavu klinického a translačného výskumu Biomedicínskeho centra SAV. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lekárka a vedkyňa Adela Penesová pôsobí v diabetologickej a obezitologickej ambulancii Ústavu klinického a translačného výskumu Biomedicínskeho centra SAV. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Pri detskej obezite môže vzniknúť až začarovaný kruh – stretla som sa so štrnásťročnou dievčinou, ktorá mala sto kíl. Mala veľmi poškodené kolená a potrebovala chirurgický zákrok, ktorý jej však nemohli urobiť pre obezitu. Tej sa zase nemohla zbaviť, pretože ju boleli kolená,“ hovorí lekárka a vedkyňa Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV.

V rozhovore sa dočítate:

  • či sa dá z obezity vyrásť, alebo ide o mýtus,
  • aký vplyv má na nástup obezity genetika,
  • aké obdobia vo vývoji dieťaťa sú najviac rizikové,
  • či obezita urýchľuje nástup puberty,
  • kedy môže dieťaťu pomôcť psychológ.

Keď som bol ako dieťa obézny, od rodiny som neustále počúval, že z toho vyrastiem. Môže dieťa z obezity vyrásť alebo ide o mýtus?

Áno aj nie, záleží od miery obezity a veku, v ktorom obezita vznikne. Ak má desaťročný chlapec 70 kilogramov, má nadváhu, ale ak by v ďalších troch až štyroch rokoch nepriberal, jeho index telesnej hmotnosti (BMI) nakoniec bude normálny. Ak však máme napríklad dievča, ktoré vstupuje do dospelosti s hmotnosťou 90 kíl pri výške 160 centimetrov, je jasné, že z toho nevyrastie. Mala som prípad dievčatka, ktoré malo v desiatich rokoch 95 kilogramov a matku som musela presviedčať, že nebude mať dva a pol metra a nemá šancu z toho vyrásť. Tendenciu vyrásť z obezity majú hlavne deti s miernou nadváhou a potenciálom rastu do výšky.

BMI

alebo Body Mass Index predstavuje pomer vašej váhy k výške, patrí medzi najviac používané metódy merania obezity. Počíta sa ako hmotnosť v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch.

Dá sa teda povedať, že s pribúdajúcim vekom sa šanca vyrásť z obezity znižuje?

Nepovedala by som, že s vekom, skôr záleží od stupňa obezity. Aj pätnásťročný chlapec môže ešte výrazne vyrásť, iným prípadom je pätnásťročné dievča, ktoré má už dva roky menštruáciu a do výšky už pravdepodobne veľmi nevyrastie. Všetko sa to dá vyrátať, detskí endokrinológovia dokážu na základe výšky a hmotnosti rodičov odhadnúť, do akej výšky by malo vyrásť dieťa. Pomocou röntgenu sa takisto určuje takzvaný kostný vek, ktorý preukáže prípadnú tendenciu rásť. Šanca vyrásť teda závisí od stupňa obezity, celkového pozadia konkrétneho prípadu aj od výšky rodičov.

Aká časť obéznych detí si obezitu prenesie do dospelosti?

Veľmi záleží od toho, v akom veku obezita vznikne. U detí, ktoré sú obézne v piatich rokoch, je riziko až 80 percent. Vo všeobecnosti si obezitu do dospelosti prenesie 50 percent obéznych detí.

Je rozdiel medzi tým, ak niekto priberie ešte ako dieťa a prenesie si obezitu do dospelosti, a tým, ak niekto iný priberie až po tridsiatke?

Áno, ak obezita vznikne v ranom detstve, tukové bunky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie