Denník N

Sú veľkí ako Slovensko. Kostarika chce byť svetovým lídrom v ochrane prírody

Kostarický minister životného prostredia sľubuje, že jeho vnúčatá budú mať rovnakú uhlíkovú stopu ako jeho starí rodičia pred 80 rokmi.

Kostarika je svetovým lídrom v udržiavaní biodiverzity a OSN ju ešte vlani označila za „vzor pre región a svet“ v ochrane prírody.

Krajina v Strednej Amerike, ktorá sa rozlohou a počtom obyvateľov podobá na Slovensko, má dnes viac ako 99 percent energie z obnoviteľných zdrojov (vodná, veterná, slnečná či geotermálna energia). V roku 2017 prekonala svoj vlastný rekord, keď čerpala 300 dní výlučne obnoviteľnú energiu.

Jej plány sú však ešte ambicióznejšie – do roku 2050 sa chce mať nulové emisie uhlíka. Prezident Carlos Alvarado Quesada túto víziu označuje za „dekarbonizačné laboratórium“.

„Sme dedičmi nádhernej tradície inovácií a zmien. Nerobíme to, lebo je to módne či morálne zodpovedné… Robíme to, pretože už nemáme na výber,“ povedal vo svojom prejave na Stanfordskej univezite.

Bicyklom pomohla aj korona

Najväčšiu výzvu predstavuje zmena modelu dopravy, tento sektor je totiž zodpovedný za vyše polovicu všetkých emisií v Kostarike.

Podľa zistení investigatívneho centra Programa Estadio Nación (PEN) vlastnia Kostaričania

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie