Denník N

Našli sme 10 najhorších autobusových staníc Slovenska

Spomedzi zlých staníc, ktoré sme videli, sme vybrali desať „naj“.

Banská Bystrica

Pred Banskou Bystricou by mal svietiť veľký elektronický pútač pre vodičov diaľkových autobusov. Nezastavujte, šliapnite na plyn, hic sunt leones, ako kartografovia označovali v minulosti na mapách neprebádané nebezpečné územia.

Projektanti socializmu chceli Banskú Bystricu priblížiť Bratislave. Naplánovali autobusovú stanicu, ktorá sa kapacitou blížila hlavnému mestu, ale nikdy ju nedostavali. Zo zvyškov terminálu rastú stromy a cestujúci v zime mrznú pod prístreškom, ktorý otváral ešte prezident Husák.

Nová stanica by mala stáť do konca budúceho roku. Investor vložil do projektu takmer 18 miliónov eur.

Foto N - Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Martin

Martin nie je len také hocijaké mesto. Písala sa tu história Slovákov, je sídlom Matice slovenskej, je tu národná knižnica aj najkvalitnejšia vysoká škola na Slovensku – Jesseniova lekárska fakulta.

Nikto sa teda nečuduje, že tu majú aj dve autobusové stanice. Jednu pre prímestské a druhú pre diaľkové a medzinárodné spoje. Jednu horšiu, ako druhú. Zhrdzavené prístrešky bez toaliet a bez možnosti občerstvenia.

Martin. Foto - Archív mesta
Martin. Foto – archív mesta

Moldava nad Bodvou

Moldavou prechádzajú diaľkové spoje smerom na Košice a šoféri by ju najradšej obchádzali. Najmä večer a v noci.

Na internete sa objavila informácia, že Železnice Slovenskej republiky pripravujú stavbu nového terminálu za takmer sedem miliónov eur, ktorého by mala byť súčasťou aj autobusová stanica.

Moldava nad Bodvou. Foto - krasturist.info
Moldava nad Bodvou. Foto – KrasTurist.info

Piešťany

Jedno z najznámejších kúpeľných miest na Slovensku Piešťany sa nemá momentálne čím chváliť. Veľmi sa nelíši od neďalekého prístrešku pre bicykle. Ak je autobusová stanica to prvé, čo turista alebo kúpeľný hosť uvidí, tak inak pekné mesto má smolu.

Podľa posledných informácií aj piešťanskú stanicu čaká rekonštrukcia. Pribudnúť by mala nová budova aj nový informačný systém pre cestujúcich.

Piešťany. Foto - Natália Tĺčiková
Piešťany. Foto – Natália Tĺčiková

Podbrezová

Ťažko povedať, či zhrdzavené kovové búdky s miestami vytrhanými doskami na sedenie sa dajú ešte nazvať autobusovou stanicou. V každom prípade, ľudia tam na autobusy čakajú.

Podbrezovej by pravdepodobne pomohol len buldozér a nová stanica postavená na zelenej lúke.

Podbrezová. Foto N - Daniel Vražda
Podbrezová. Foto N – Daniel Vražda

Trenčín

Trenčín má hrad, rímsky nápis na skale a momentálne aj autobusovú stanicu, ktorá podľa šoférov nespĺňa žiadne kritériá.

V krátkom čase by sa to malo zmeniť. Spoločnosť SIRS ohlásila výstavbu nového tranzitného terminálu s autobusovou stanicou za 107 miliónov eur. Na vizualizácii, ktorú nám poskytli, to vyzerá dobre.

Trenčín. Foto - sadtn.sk
Trenčín. Foto – SadTn.sk

Bratislava

Turistov víta veľká, nevľúdna budova a hlásenie, nech si dávajú pozor na batožinu. Na rekonštrukciu zatiaľ chýba povolenie, hoci pôvodne mala byť hotová v roku 2010. Aktuálny termín je rok 2019.

Bratislavské Mlynské Nivy. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bratislavské Mlynské nivy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nitra

Keď majú cestujúci šťastie, tak nefúka, nemrzne a nie je príliš horúco. Inak si prejavy počasia zažijú naplno. Po štyridsiatich rokoch sa to možno zmení. Investor už začal s rekonštrukciou a hotová má byť na budúci rok.

Nitra. Foto - TASR
Nitra. Foto – TASR

Žilina

Žilinská autobusová stanica sa od socializmu nezmenila a mohla sa. Nový majiteľ predstavil už pred rokmi projekt za vyše 33 miliónov eur. Nová budova, obchodné centrum, športoviská, kino, ubytovňa pre vodičov, parkovisko pre 500 áut.

Magistrát zmenil územný plán a presunul pôvodnú stanicu inam. Kedy niekto postaví novú, niekto nevie.

Banská Bystrica. Foto - autobusovastanica.sk
Žilina. Foto – AutobusovaStanica.sk

Žiar nad Hronom

Žiarčania nemôžu za to, že ktosi niekedy dávno postavil autobusovú stanicu tesne vedľa frekventovanej štvorpruhovej cesty. Nie je to bezpečné, ani ekologické. Čo by však rozhodne mohli urobiť, vôbec nie je náročné. Vysýpať koše, nechať otvorené toalety dlhšie ako do šiestej večer a zabezpečiť nejaké občerstvenie, ktoré bude otvorené aj cez víkend.

Žiar nad Hronom.
Žiar nad Hronom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie