Denník N

Múzeum dizajnu: textilné „šmajchlovačky“ prežili aj uniformnosť socializmu

Obojstranný vankúšik; textil, perie; 1978 – 80. Foto - Adam Šakový
Obojstranný vankúšik; textil, perie; 1978 – 80. Foto – Adam Šakový

Originálne interaktívne hračky Ľudmily Fintorovej vznikali aj recykláciou starého šatstva v čase, keď sa o ekológii ešte len šepkalo.

V zbierkach Slovenského múzea dizajnu máme kolekciu hračiek, ktoré sa sériovo vyrábali v minulosti alebo sú autorským príspevkom do tejto oblasti dizajnu. Patria k nim aj hračky, ktoré múzeu darovala Ľudmila Fintorová. Jej dizajnérsky zaujímavá a inovátorská práca netrvala dlho, ale jej štylizácia textilných objektov a zvierat je aj dnes, po štyridsiatich rokoch, stále originálna a súčasná práve svojou jednoduchosťou.

Z každej strany iný výraz

Ľudmila Fintorová vstúpila do praxe v druhej polovici 70. rokov 20. storočia, ešte počas svojho štúdia na Vysokej škole výtvarných umení. V ročníku bola jedinou ženou – študovať dizajn bolo vtedy skôr doménou mužov.

Do textilných hračiek vniesla niečo, čo sa už potom viac neobjavilo. Jej ojedinelým prínosom do tejto oblasti sú textilné vankúšiky pre najmenšie deti. Vo svojej tvorbe využila skúsenosti s bábätkami, o ktoré sa bojíme asi najviac, aby si neublížili a aby mali blízko seba niečo mäkké, príjemné a zároveň zaujímavé. Jednoduchý tvar vankúša vyhovoval tejto predstave.

Hroch – vankúšik; textil, perie; 1980. Foto – archív Ľ. F.

Vankúšiky sú tvarované len sťahovaním šnúrok a kombináciou rôznofarebných látok s nezameniteľným výrazom zvieratiek – líšky, hrocha, slona, alebo šaša či klauna. Boli obľúbenou „šmajchlovačkou“ mnohých detí v mojom okolí. Zväčša ich dopĺňala obojstrannou hlavou, voľne prišitou, aby umožňovala pohyb a ukázala z každej strany iný výraz, inú farebnosť. Vankúšik je šitý ako obliečka, aby sa dala oprať, a je naplnený perím.

Obojstranný vankúšik; textil, perie; 1978 – 80. Foto – Adam Šakový

Únik pred ideológiou

Ako jedna z prvých autoriek sa snažila o interaktívnu hračku z textilu, ktorá by sa dala vyrobiť podľa strihu aj doma. V obchodoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Múzeum dizajnu

Kultúra

Teraz najčítanejšie