Denník N

A syna nemáte?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Starobu pociťujeme vtedy, keď sa prestávame orientovať vo svete.

Autorka je spisovateľka

Svet včerajška. Kúpite si televízor. Veľká udalosť. Zo začiatku nielen pre vašu rodinu, ale pre celú ulicu. Zapojíte ho do elektriny, stlačíte tlačidlo štart/stop a potom prepínate programy pomocou ôsmich tlačidiel. S bratom sme ešte malé deti a súperíme, kto prepne program, keď rodičia zavelia. Je to úžasné, stlačíte zľahka tlačidlo a obraz sa zmení. Ste kráľ!

Aby sme sa nehádali, rodičia vždy pred povelom na prepnutie udajú meno jedného z nás: Janka prepne alebo teraz Paľko prepína. Raz na povel Paľko vyštartuje aj Janka a brat ju elegantným bodíčkom pošle do rohu televízora. Našťastie nepríde o oko. Ale incident navždy ostane zaznamenaný v jazve na obočí.

Svet dneška. Objednáte si službu, aby ste dostali možnosť pozerať desiatky televíznych kanálov. V skutočnosti budete aj tak pozerať opäť asi osem. Donesú vám do domu škatuľu s káblom, ktorá sa volá settopbox. Keď ich poprosíte, aby vám ju zapojili, lebo ste už starší človek, máte už napríklad aj vyše sedemdesiat rokov, čo znamená, že niet času na zbytočnosti a študovanie manuálov, povedia, že oni sú len na to, aby doručovali. Že zapojiť a nastaviť si to máte sami. Alebo zavolať na jedno z tých čísel, kde vás budú navigovať. Je to číslo, kde keď sa dovoláte, púšťajú hudbu. Televízor vám nefunguje. Zmeníte spoločnosť. Opäť vám donesú škatuľu, a keď ich prosíte, aby vám ju zapojili, technik sa na vás ľútostivo pozrie, akože je mu jasné, že „to nedáte“, a spýta sa, či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie