Denník N

Madrid bude hrobkou rasizmu, kričali demonštranti. Čínska komunita má iné skúsenosti

Protesty Black Lives Matter v Barcelone. Ilustračné foto - TASR/AP
Protesty Black Lives Matter v Barcelone. Ilustračné foto – TASR/AP

Protesty proti policajnej brutalite v USA a americkému prezidentovi Trumpovi Španieli spojili s protestmi proti ich ultrapravicovej parlamentnej strane VOX.

Keď organizácia zastrešujúca černošskú komunitu v Španielsku (Comunidad Negra Africana y Afrodescendiente en España) požiadala regionálnu vládu v Madride o povolenie na demonštráciu proti policajnej brutalite v USA a rasizmu vo všeobecnosti, dostali povolenie na to, aby v uliciach zhromaždili do dvesto ľudí.

Španielsko totiž stále bojuje s epidémiou ochorenia COVID-19 a už len väčšia narodeninová oslava sa môže zmeniť na nový outbreak, nieto ešte veľká demonštrácia.

Ani samotná komunita však nečakala, že sa v Madride pred americkou ambasádou ukážu tisícky ľudí.

Účastníci protestu si ľahli na zem a kričali „nemôžem dýchať“ tak ako George Floyd, ktorému policajt v americkom Minneapolise držal koleno na krku takmer deväť minút, v dôsledku čoho Floyd zomrel. Kričali, že „žiadna ľudská bytosť nie je ilegálna“, a že „imigračné zákony vraždia ľudí každý deň“, čím upozorňovali na problém, ktorý je v Španielsku, informoval denník El País.

Minulovíkendové protesty totiž nenamierili len voči policajnej brutalite a americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ale aj proti ultrapravicovej strane VOX, ktorá je treťou najsilnejšou stranou v španielskom parlamente.

Demonštrácia sa zmenila na pochod. Ľudia s rúškami na tvári, ktorí sa snažili dodržiavať dvojmetrový odstup, ale v tom dave sa to nie vždy dalo, kráčali na veľké madridské námestie Puerta del Sol.

„Madrid bude hrobkou rasizmu,“ nieslo sa ulicami spolu s nimi. Ide o pokrik z čias španielskej občianskej vojny, ktorým sa počas

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie