Denník N

Herec Jaroslav Dušek hájil video s nepodloženou liečbou na COVID-19, stiahol ho YouTube aj Seznam

Jaroslav Dušek. Reprofoto - DVTV
Jaroslav Dušek. Reprofoto – DVTV

Herec sa v minulosti vyjadril, že voda dokáže čítať, dlhodobý pôst je možný, ak sa pozhovárame s bunkami tela, delfíny sú vedomými nositeľmi aramejskej tradície, proti Slnku sa vedie kampaň a choroby možno liečiť veselou mysľou. Vedci riešia, ako písať o dezinformáciách bez toho, aby sa im robila reklama.

Liek disulfiram (známy pod komerčným názvom Antabus), ktorý sa používa na liečbu alkoholizmu, vraj možno úspešne použiť na liečbu ochorenia COVID-19.

V kombinácii s glukonátom meďnatým údajne zaberá aj proti rakovine, lenže liečba je príliš lacná, a preto sa nepoužíva, keďže farmaceutické firmy by nezbohatli.

Aj takéto vyjadrenia zazneli v marcovom predstavení Malá vizita v pražskom divadle Kampa, kam si herec Jaroslav Dušek pozval liečiteľa a ezoterika Milana Calábka a psychoterapeuta Petra Knota.

České ministerstvo zdravotníctva napísalo podrobnú správu, že v relácii zaznelo viacero neoverených informácií. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dosiaľ na COVID-19 neexistuje žiadna schválená liečba.

Nepodložené údaje

V marci zaslalo Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám českého ministerstva vnútra internetovým serverom e-maily s varovaním pred videom z predstavenia.

Centrum nenakazovalo stiahnutie videa, no po upozornení to urobili YouTube, seznam.cz aj ulož.to.

Ešte pred stiahnutím ho len na YouTube videlo pol milióna ľudí.

Začiatkom júna vystúpil herec Jaroslav Dušek aj v DVTV, kde video obhajoval a okrem iného tvrdil, že jeden český lekár vyliečil šesť pacientov s novým koronavírusom, keď im dal Antabus, glukonát meďnatý a vitamíny. „Antabus sa potvrdil,“ povedal Dušek.

Táto informácia je nepodložená, keďže podanie látky sa nedialo v dvojito zaslepenom experimente, čo je v medicíne zlatý štandard overenia účinnosti lieku a nežiaducich efektov. O účinnosti akejkoľvek z podaných látok sa preto nič nevie. „Tento liečivý prípravok (Antabus – pozn. red.) nie je určený na liečbu vírusových ochorení a (…) nemôže ako antivirotikum ani fungovať,“ uviedlo české ministerstvo zdravotníctva v správe k videu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Pseudoveda

    Veda

    Teraz najčítanejšie