Denník N

V čom sa Maroš Kramár mýli

Na Slovensku je stále rozšírený názor, že najvyššou métou a zdrojom sebavedomia ženy by malo byť to, že jej hocijaký muž prejaví náklonnosť.

To, že sa herec Maroš Kramár správal k maskérke televízie Joj Martine Glasner ako buran, je nepochybné. Aj slovo zlyhanie, ktoré na opis toho, že sa tento incident dostal k divákom, použil riaditeľ tejto televízie Marcel Grega, je úplne presné.

A treba korektne povedať, že takéto zlyhania v podobe toho, že nevieme byť vo svojich vyjadreniach či opisoch alebo v tom, čo pustíme do éteru, dostatočne empatickí, citliví, predvídaví a viac si ceníme „kolegialitu“ ako pocity „dotknutých“, sa stávajú aj v iných médiách, vrátane Denníka N.

Scitlivovanie v tejto problematike (ale napríklad aj v tom, ako hovoríme, píšeme, správame sa aj k maloletým, seniorom, menšinám, zdravotne znevýhodneným) je proces, pri ktorom sa robia stále chyby. Raz na ne upozornia čitatelia či diváci, raz sa na ne príde interne. A niekedy sa stane, že kontrolné mechanizmy zlyhajú a časť Slovenska sa pozerá na v zásade uznávaného herca v scénke ako z primitívnej estrády z minulého storočia.

Čiže uzavrime to: nemalo sa to stať, nemalo sa to odvysielať, je to zlyhanie na viacerých úrovniach a bolo by dobré sledovať, ako sa s tým vyrovná televízia, Kramárovi spoluúčinkujúci a či si slovenské političky a slovenskí politici stále budú myslieť, že je vhodné v tejto relácii vystupovať.

Ja viem lepšie ako vy

Hlavný aktér tohto príbehu Maroš Kramár sa však tvári, že netuší, kde je problém, že on vlastne nechápe, lebo veď on je za rovnoprávnosť žien. Z jeho vyjadrení by sa dalo predpokladať, že to naozaj vôbec nechápe alebo sa totálne mýli.

„Ja mám 61 rokov, ja som tu už dosť dlho na to, aby som vedel, čo si môžem a čo si nemôžem dovoliť,“ povedal herec v článku kolegyni Rii Gehrerovej. No, to je práve jeden z jeho hlbokých omylov. A nejde len o to, že skutočnosť, že človek sa nachádza v druhej polovici svojho života, z neho ešte nerobí neomylného mudrca.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie