Denník N

Otvorte archívy, vyzývajú historici po filme s hajlujúcou kráľovnou

TASR/AP
TASR/AP

Ak by sme mohli skúmať v archívoch kráľovskej rodiny, zverejnené video z roku 1933 s hajlujúcou kráľovskou rodinou by dostalo lepšiu perspektívu, hovoria britskí historici.

Adolf Hitler bol pri moci len pár mesiacov a nacistický pozdrav už muselo používať celé Nemecko. Podľa zákona sa zdvihnutou pravou rukou museli zdraviť štátni zamestnanci aj deti a učitelia v školách.

Zrejme zo zábavy si ho v tom čase vyskúšala aj britská kráľovská rodina. Britský bulvár The Sun zverejnil 17-sekundový film, ktorý ukazuje zhruba sedemročnú dnešnú kráľovnú Alžbetu II., jej sestru Margaret, jej matku a strýka, budúceho kráľa Eduarda VIII., ako opakujú tento nacistický pozdrav. Bolo to v roku 1933 alebo 1934.

https://www.youtube.com/watch?v=hrVQ7p8A3o8

Poukázať na strýka

Video spustilo kritiku na The Sun. „Je to zrejme najlacnejší spôsob, ako môže niekto zaútočiť na verejnú osobu – upozorniť na niečo, čo urobila ako dieťa,“ napísal Simon Heffer z Daily Telegraph.

Denník však píše, že ich cieľom nie je upozorniť na súčasnú kráľovnú, ale na jej strýka, ktorý bol krátko kráľom Eduardom VIII. Abdikoval pre vzťah s vydatou Američankou.

„Už vtedy bol fanúšikom Hitlera – a zostal ním až do 70. rokov, dlho po tom, čo sa horory holokaustu zverejnili,“ napísal The Sun vo vysvetľujúcom texte.

O náklonnosti Eduarda VIII. k nacistom sa vedelo už dlho. V roku 1937 sa s manželkou (už nebol kráľ) stretol so samotným Hitlerom. Práve on mal byť podľa plánov nacistov bábkovým kráľom, ak by sa Nemecku podarilo obsadiť Britániu.

Druhá vec podľa kritikov však je, či toto video tú náklonnosť dokazuje. „Ak by Rusko teraz nariadilo všetkým žiakom, aby zdravili učiteľov Spockovým pozdravom zo Star Treku – žite dlho a blaho –, predpokladám, že by ho bežne opakovali aj na súčasných britských školách,“ napísal Fraser Nelson z The Spectator.

Historici ako Alex von Tunzelmann však hovoria, že mnoho ľudí sa obávalo nacistov už v roku 1933. „Myšlienka, že hajlovanie vtedy nič neznamenalo, prípadne bolo neškodné, je úplná hlúposť,“ napísala na Twitteri. Neskôr pridala aj linky na dobové materiály o protinacistických protestoch v roku 1933.

Britská kráľovská rodina označila zverejnenie videa za sklamanie. Nevie sa, odkiaľ ho The Sun získal, ten tvrdí, že nie nelegálne.

Uzavreté archívy

Kauza, ktorej sa venovali britské médiá cez víkend, však podľa historikov ukazuje aj na veľkú citlivosť kráľovskej rodiny, čo sa týka ich postoju k nacizmu v období pred druhou svetovou vojnou. A volajú, aby otvorili archívy pre historikov. „Ak by kráľovské archívy boli prístupnejšie a prívetivejšie k bádateľom, ´šokujúce´ odhalenia ako prvá stránka The Sun by boli dané do lepšieho kontextu,“ napísala na Twitteri podľa Guardianu historička Helen McCarthyová.

V Británii platí na vládne dokumenty 30-ročné moratórium. Historici sa tak napríklad už môžu hrabať v dokumentoch britskej premiérky Margaret Thatcherovej či v materiáloch o vojne o Falklandy. Kráľovské archívy však majú iné pravidlá.

„Archívy v Okrúhlej veži Windsorského paláca sú krásnym miestom, ale nie, keď chcete pracovať na materiáli z 20. storočia. Nedostanete sa k ničomu politickému po roku 1918,“ povedala pre Guardian historička Karina Urbachová z Londýnskej univerzity.

Navyše sa podľa nej po roku 1945 uskutočnila „veľká čistiaca operácia“. „Kráľovská rodina sa strachovala ohľadom korešpondencie, a tak ju zničili,“ povedala pre denník.

Urbachová vyzýva na sprístupnenie archívov, pridali sa k nej aj iní historici. „Je to nedemokratické. Potrebujeme lepší prístup, musíme byť v tomto dospelí. História tejto krajiny patrí verejnosti,“ napísala na Twitteri Alex von Tunzelmann.

Britská kráľovská rodina je na svoje staré postoje voči nacistom veľmi citlivá. „Pokiaľ ide o spojenie s nacizmom, kráľovská rodina sa správa ako pichľavý ježko,“ povedal pre AFP expert na kráľovskú rodinu Andrew Morton.

Kráľovské rodiny v Európe sa v medzivojnovom období obávali najmä komunizmu. Príklad zo Sovietskeho zväzu, kde boľševici popravili ruského cára s rodinou, ich desil. Aj preto zo začiatku mnohí aristokrati vítali Adolfa Hitlera ako istú protiváhu komunizmu v Európe.

Britská kráľovská rodina nebola výnimkou. A nejde len o Eduarda VIII., čiernu ovcu rodiny, ktorého Peter Preston z The Observer nazval „okúzľujúcim chlipným idiotom“.

Od roku 1933 sa hajlovaním museli zdraviť aj deti v školách. FOTO - WIKIEDIA/BUNDESARCHIV
Od roku 1933 sa hajlovaním museli zdraviť aj deti v školách. FOTO – WIKIPEDIA/BUNDESARCHIV

Podporovali appeasement

Historička Urbachová skúmala listy medzi nemeckými aristokratmi a britskou kráľovskou rodinou (Windsorovci medzi nimi mali vzdialených príbuzných). Ako napísala pre Guardian, mnohí nemeckí aristokrati obdivovali Hitlera a ten niektorých využíval aj ako kontakt na Britániu.

Urbachová sa síce nedostala do britských archívov, ale v nemeckých našli viacero listov s kráľom Georgeom VI. (otcom kráľovnej Alžbety II.) či jeho príbuznými. Keď v roku 1936 čelil kráľovský dvor bezprecedentnej kríze a abdikácii Edwarda VIII., nemecká tlač bola k Londýnu mierna. Nasledovník George podľa nemeckého diplomata „nezabudne postoj nemeckej tlače. Ak zostane na tróne, nemecký postoj bude užitočný, pretože on má veľké sympatie k Tretej ríši,“ zistila Urbachová.

Tiež pripomína, že kráľ George VI. podporoval politiku appeasementu vtedajšej britskej vlády. Ich postoj k Nemecku sa zmenil až v roku 1939. Politiku ustupovania Hitlerovi však v tom čase zastávali mnohí politici aj médiá.

„Nemali by sme byť preto prekvapení, že história kráľovskej rodiny v tomto období bola podobná ako u iných, oddaná hlúpemu appeasementu v predvečer druhej svetovej vojny. Ale mali by sme prinajmenšom byť schopní sledovať príbeh do detailov z prostredia kráľovských archívov,“ napísala Urbachová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie