Denník N

Ako upratať Čistý deň

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Už minister Ján Richter sa vyhováral na nedokonalé zákony, jeho nástupca Milan Krajniak sa mu v tomto podobá.

Minister Krajniak cíti potrebu väčšmi kontrolovať resocializačné zariadenia a pripustil, že kauza Čistý deň bola systémovým zlyhaním. To je nepochybne dobré.

Zlé je, že zároveň pôsobí dezorientovane, a tak sa uchyľuje k starej dobrej mantre – máme zlé zákony, opravíme a dobre bude. Tým sa Krajniak podobá na Richtera viac, ako by nám bolo milé, lebo pod jeho vedením sa pestovala presne táto výhovorka, ako keby už vtedy zákony nezakazovali to, čo sa dialo v Čistom dni, a ako keby neprikazovali, ako sa má v takom prípade postupovať. Zákon možno opravovať do aleluja, ale za Richterových čias bolo evidentné, že rozkaz znel jasne: udržať plavidlo nad vodou za každú cenu.

Dnes sa minister nemusí konfrontovať s existenciou Čistého dňa, ktorý to už má za sebou. Teraz je akútny len taký drobný problémik, že bývalý riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek sa zamestnal v inom súkromnom resocializačnom centre – COR centre v Krupine – a niekto urobil čáry-máry fuk s finančnými tokmi, takže peniaze dnes tečú namiesto Galanty do Krupiny.

Ešte pár dní pred voľbami sa štát tváril, že stačí Tománkova bezúhonnosť. Teraz Krajniak vraví, že treba skontrolovať akreditáciu COR centra, tak nech sa páči. Dá sa to urobiť korektne, keď sa chce, vrátane preverenia všetkých požiadaviek kladených na zamestnancov, ako je zdravotná spôsobilosť a čistý register trestov.

Oveľa väčším problémom boli a sú orgány, ktoré má dnes Krajniak pod sebou. Richter normálne obišiel zákon, ktorý mu kázal odňať akreditáciu Čistému dňu, a zrejme sa nádejal, že celá vec len vykvasí dostratena, ešte aj keď mu vtedajšia ombudsmanka Dubovcová pripomínala jeho povinnosti v mimoriadnej správe, čo odmietol.

Krajniak sa dnes nazdáva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Čistý deň

Komentáre

Teraz najčítanejšie