Denník N

Doležal zdedil tendre za miliardu. Práce pri Poprade už objednal, Bugárov južný tunel chce zrušiť

Árpád Érsek (vpravo) ešte ako minister dopravy na protestnom blokovaní dopravy pod horským priechodom Soroška v roku 2017. Maďarský nápis na transparente hovorí: "R2 je potrebná!" Foto - TASR
Árpád Érsek (vpravo) ešte ako minister dopravy na protestnom blokovaní dopravy pod horským priechodom Soroška v roku 2017. Maďarský nápis na transparente hovorí: „R2 je potrebná!“ Foto – TASR

Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) zdedil po svojom predchodcovi Árpádovi Érsekovi (Most-Híd) šesť veľkých rozbehnutých stavebných tendrov.

Čoho sa týkajú:

  • zrýchľovania troch železničných tratí na 160 až 200-kilometrovú rýchlosť pri Bratislave, Žiline a Poprade,
  • kratšej autostrády na Orave (4,4 kilometra),
  • 28,4 kilometra na trase južnej prepojky Bratislavy a Košíc R2 na juhovýchode (v tom je úsek s tunelom Soroška 14,1 kilometra a úsek Šaca – Oľšany II. etapa 14,3 kilometra).

Ako s rozbehnutými tendrami (zoznam nižšie) minister Doležal naloží, je dôležité aj preto, že ide o zákazky za viac než miliardu eur a môže na nich názorne predviesť nové kritériá rozhodovania.

Do kategórie juhovýchodných autostrád patrí tunel Soroška (4,3 km), ktorý má byť súčasťou úseku R2, Rožňava – Jablonov nad Turňou (14,1 km).

Zelenou plánované, čiernou hotové úseky diaľnic a rýchlostných ciest. Tunel Soroška má byť súčasťou úseku Rožňava – Jablonov nad Turňou. Mapa – NDS

Po dlhom plánovaní začína byť čoraz istejšie, že aspoň nateraz sa tunel Soroška stavať nebude. Hospodárske noviny píšu, že rozbehnutú súťaž o razenie tunela brzdia posudky ochranárov životného prostredia.

Štátna ochrana prírody mala totiž k úseku zásadné pripomienky. A tie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Andrej Doležal

Diaľnice a cesty

Železnice

Ekonomika

Teraz najčítanejšie