Denník N

Úplatky v Marianke prišli po piatich rokoch na súd. Sudcovia sa sporia, či ide o korupciu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý starosta Marianky Radovan Jurika je obžalovaný z korupcie v desiatich skutkoch. Pojednávanie sa začne v utorok.

„Bolo to ponižujúce.” Keď Denník N v roku 2015 hovoril s viacerými obyvateľmi Marianky o situácii v obci, toto bol najčastejší opis situácie, ktorú zažívali. Starosta Radovan Jurika totiž miestnym dával stavebné povolenie alebo kolaudačné rozhodnutie len pod podmienkou, že obci dajú dar.

Obyvateľov naťahoval tak dlho, že ak chceli bývať a splniť všetky formálne podmienky, tak sa väčšina tlaku podvolila a dávali mu tisíce eur, ktoré išli do obecného rozpočtu.

Obec obdarovali pod nátlakom

Obyvatelia Marianky s touto skúsenosťou boli nespokojní, no na políciu nikto ísť nechcel. „Nebol som na to hrdý, ale kam som mal ísť? Vedel som, že to síce môžem spraviť, ale že potom stavať určite nebudem. Povedal som si: ‚Dobre, je to pre obec.‘ To, ako si to on už potom vyberie z obce, ma nemusí zaujímať,“ vysvetľoval jeden podnikateľ.

„Starosta mi to povedal na rovinu. Nehanbí sa za to, pýta to od ľudí verejne. Každého jedného skasíruje, buď pri stavebnom povolení, alebo pri kolaudácii,” tvrdila aj ďalšia obyvateľka. Ani ona o polícii najprv neuvažovala.

„Veľa ľudí nad tým rozmýšľalo, ale tým, že starosta je právnik, nikto nechce mať do budúcna problémy, keď tu chce bývať. Ľudia sa boja a sú naňho nahnevaní.“ Doma rozmýšľali, že peniaze nedajú, napokon však zvíťazili obavy, že povolenie nedostanú. Starosta jej darovanie ponúkol priamo v kancelárii. „Odišla som odtiaľ ako posledná chudera.“

Po zverejnení článku o starostovi polícia viacerých darcov presvedčila, aby s ňou spolupracovali. A tak vypovedali o tom, ako si Jurika pýtal obecné úplatky.

Trvalo päť rokov, kým sa prípad dostal na súd. Prvé pojednávanie má prebehnúť na budúci utorok. A hoci by sa mohlo zdať, že ide o jasný prípad korupcie, medzi Špecializovaným trestným súdom a Najvyšším súdom už prebehla výmena názorov o tom, či to vlastne je korupcia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie