Denník N

Pri útoku na základnej škole vo Vrútkach zomrel zástupca riaditeľky, útočník zranil aj deti. Polícia ho zastrelila

Foto - polícia
Foto – polícia

Po útoku nožom na pedagógov a žiakov základnej školy vo Vrútkach polícia na sídlisku pri škole doobeda zastrelila 22-ročného útočníka z Martina, ktorý do tejto školy v minulosti chodil.

Útočník zabil zástupcu riaditeľky školy Jaroslava Budza, ktorý sa snažil zabrániť mu vo vstupe do školy. Na škole učil matematiku a chémiu.

Útočník zranil dve deti a dve dospelé osoby, všetci sú mimo ohrozenia života v martinskej nemocnici, informuje polícia.

Foto N – Daniel Vražda

V triede zranil deti

Podľa informácií Markízy sa dovnútra dostal útočník tak, že vykopol dvere. Zástupcu riaditeľky školy zabil po tom, ako sa mu snažil zabrániť, aby sa pohyboval po škole. Následne vošiel do triedy, kde ťažko zranil učiteľku a dve deti, potvrdil policajný prezident Milan Lučanský.

Potom sa dal na útek, pričom ho prenasledoval školník a privolaná policajná hliadka. Pokúšala sa ho spacifikovať, ale stále sa aktívne bránil nožom, preto policajti použili služobné zbrane. Zásahová jednotka ho zastrelila neďaleko jeho domu, viac než 400 metrov od školy.

Počas zákroku sa zranili aj policajti z odrazených guliek. Sú ošetrovaní a mimo ohrozenia života.

Foto N – Daniel Vražda

Bývalý žiak školy

Policajný prezident Milan Lučanský povedal, že motív nie je známy, ale pravdepodobne súvisí s tým, že bol žiakom spomínanej školy.

„Detaily ešte skúmame, ale pravdepodobne išlo o akciu jednotlivca, možno aj psychicky narušeného. Zisťujeme, či sa pripravoval, či mal nejaké plány doma, či si zadovážil nôž alebo zobral z domu. Keď sa otec dozvedel o čine syna, zrútil sa.“

Primátor Vrútok Branislav Zacharides povedal, že útočník nebol žiak, ktorý by bol akokoľvek problémový. „Pani riaditeľka zatiaľ nevedela spojiť tento incident s nejakou udalosťou z minulosti, či išlo o nejaký revanš,“ povedal.

Škola so škôlkou

V budove Spojenej školy na ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach sídli aj materská škola a v roku 2015 sa tam presťahovalo aj Gymnázium Jozefa Cígera Hronského.

Na mieste je posttraumatický tím, minister vnútra Roman Mikulec a predseda parlamentu Boris Kollár.

Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril premiér Igor Matovič: „Bohužiaľ, blázni medzi nami žijú a takýmto situáciám nedokážeme zabrániť,“ povedal premiér. Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila nad tragédiou vo Vrútkach obrovský smútok: „Všetkým učiteľkám, učiteľom, policajtom, deťom a ich rodičom, ktorí zažili ťažké chvíle strachu, chcem vyjadriť podporu. Myslím na vás.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok vo Vrútkach

Slovensko

Teraz najčítanejšie