Denník N

Zlaté časy sa v štiavnickej galérii končia, teraz sa rozhodne, čo príde po nich

Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Foto N - Tomáš Benedikovič
Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Foto N – Tomáš Benedikovič

V piatok sa v Banskej Štiavnici uskutoční verejná diskusia o budúcnosti Galérie Jozefa Kollára. Účasť prisľúbil aj Ján Budaj, minister životného prostredia, pod ktorého rezort galéria patrí.

Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici zažila vlani nevídanú pozornosť umeleckej scény.

Kurátorky Lucia Tkáčová a Mária Janušová do nej pod hlavičkou hosťujúcej Galérie Hit priniesli projekt Zlaté časy.

Na obdobie jedného roka nielenže zmenili dramaturgiu výstav, ale ukázali hlavne to, ako by sa z dovtedy takmer nepovšimnutej galérie mohol stať životaschopný a kvalitný výstavný priestor.

Tento týždeň sa končí posledná z výstav, ktoré pripravili, a na mieste je otázka, čo bude s galériou ďalej.

„Je pre nás veľmi dôležité, aby sa všetka energia, entuziazmus, nápady a know-how, ktoré sme do galérie vliali, nestratili ako voda v piesku a aby Zlaté časy neboli len epizódou, žmurknutím v histórii galérie, ktorá má obrovský potenciál,“ hovorí Lucia Tkáčová.

Kurátorka Mária Janušová a umelkyňa Lucia Tkáčová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo má galéria spoločné s baníkmi a životným prostredím

Obavy o vývoj galérie majú Lucia Tkáčová a Mária Janušová hneď z niekoľkých dôvodov. Nedávno o nich hovorili aj v rozhovore pre portál Artalk.

Počas ročnej rezidencie v galérii totiž upriamili pozornosť nielen na jej nevyužité možnosti, ale aj na systémové chyby, zastaranú stálu expozíciu, dlhodobú stagnáciu galérie a jej podfinancovanie.

K otvorenej kritike pomerov v galérii sa pridali aj ďalšie subjekty, ktoré v Galérii Jozefa Kollára v uplynulých rokoch pôsobili – TOTO! je galéria aj združenie Banská Stanica. Aktivity v galérii postupne ukončujú, lebo nenachádzajú pochopenie a konštruktívnu spoluprácu. „Nám, ktorí sme od roku 2015 stáli pri zmenách v Galérii Jozefa Kollára, nie je jedno, kam táto galéria bude ďalej smerovať. Sme presvedčení, že svojou polohou, krásou svojich priestorov sa môže stať samostatnou ambicióznou inštitúciou stredoeurópskeho formátu. Rovnako sa však môže stať, v tom najhoršom zmysle slova, lokálnym oddelením muzeálneho kolosu,“ napísali vo svojom stanovisku.

V piatok popoludní preto spoločne zorganizovali verejnú diskusiu o budúcnosti galérie s príznačným titulom Koniec alebo začiatok? Účasť prisľúbili aj Jozef Labuda, riaditeľ Slovenského banského múzea, ktoré galériu spravuje, a tiež minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO), ktorého rezort je zriaďovateľom banského múzea.

„Je to pre nás vyvrcholením jedenapolročnej snahy a vkladáme do tejto diskusie veľkú nádej. Minister Ján Budaj má na riešenie celej situácie reálny dosah. Na rozdiel od nás, ktorí o tom môžeme iba rozprávať, on má právomoc rozhodnúť,“ hovorí Lucia Tkáčová.

Za kľúčové riešenie považuje predovšetkým to,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie