Denník N

Knihy už nebudú súťažiť s aplikáciami, Národná cena za dizajn chce kráčať s dobou

Vizuálnu identitu NCD 2020 pripravuje štúdio Andrej&Andrej.
Vizuálnu identitu NCD 2020 pripravuje štúdio Andrej&Andrej.

Dizajn sa mení v čase, a preto musí byť flexibilná aj súťaž, ktorá ho posudzuje, hovorí Boris Meluš, grafický dizajnér a kurátor aktuálneho ročníka NCD. Prihlásiť sa dá do konca júna.

Národná cena za dizajn má už tradične jesenný termín, pandémia a jej následky na kultúrne inštitúcie však ovplyvnila aj jej prípravy.

Súťaž vyhlasuje každoročne Slovenské centrum dizajnu (SCD) spolu s ministerstvom kultúry. Vzhľadom na škrty financií v dôsledku koronavírusu sa v SCD pripravovali aj na možnosť, že najväčšiu prehliadku slovenského dizajnu tento rok možno nebudú môcť zrealizovať.

Najhorší scenár sa podľa Márie Riškovej, šéfky SCD, podarilo zvrátiť a prihlasovanie do súťaže sa rozbehlo 1. mája. Ani teraz síce nie je úplne jasné, či bude Národná cena za dizajn vrcholiť „fyzickou“ výstavou alebo online prehliadkou, jasné však je, že bude, a to dokonca s vylepšeniami.

Grafický dizajnér Boris Meluš. Foto N – Tomáš Benedikovič.

Čo sa zmení

„Už dlhšie hovoríme v rámci dizajnérskej scény o tom, ako súťaž urobiť inak a lepšie, a tento ročník by mohol byť vyvrcholením týchto rozhovorov a snáh,“ hovorí Boris Meluš, grafický dizajnér a kurátor aktuálneho ročníka, ktorý je zameraný na komunikačný dizajn.

V roku 2016 sa Boris Meluš stal víťazom NCD za prácu na edícii kníh Ruda Slobodu vo vydavateľstve Slovart, tento rok prijal ponuku podieľať sa na zásadnej zmene v podmienkach súťaže.

Doteraz mala súťaž tri hlavné kategórie: profesionálny dizajn, študentský dizajn a dizajn s pridanou hodnotou, čo v konečnom dôsledku veľmi skresľovalo pohľad na to, čo je komunikačný dizajn a aké rôzne podoby má.

„Teraz pracujeme na zmene štatútu súťaže tak, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie