Denník N

Učiteľa naposledy zavraždil žiak v roku 1997. Školy sa doteraz chránili tak, že zamkli

Foto N - Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Do štvrtkového doobedia platila veta, že na Slovensku sme ešte nezažili, aby niekto priamo v budove školy zaútočil na žiakov aj pedagógov. Po tragédii vo Vrútkach, pri ktorej po útoku 22-ročného bývalého žiaka zahynul po bodných ranách nožom zástupca riaditeľky a zranené sú dve deti, riaditeľka a dvaja zasahujúci policajti, to už neplatí.

„Nepamätám sa, že by sa niečo podobné u nás odohralo,“ hovorí riaditeľka Združenia základných škôl Slovenska Alena Petáková. Aj bezpečnostný expert Martin Královič potvrdil, že takýto útok sa u nás stal prvýkrát. „Nespomínam si, že by sme v nedávnej histórii mali útočníka v rámci školských zariadení,“ tvrdí Královič, ktorého firma mala na starosti napríklad bezpečnosť protestov Za slušné Slovensko. Z dostupných informácií usudzuje, že išlo o ojedinelý incident. „Nepredpokladám, že by mohlo ísť o akt teroristického či koordinovaného útoku.

Doteraz lietali len facky od rodičov

Petáková tvrdí, že až také vyhrotené násilie v školách nezažili, aj keď isté formy násilia alebo šikany v školách nie sú raritou. „Učiteľov už aj udreli alebo kopli. Ale žeby išlo o život, to je prvýkrát,“ hovorí Petáková.

Ak už prišlo k nejakému násiliu, najčastejšie to boli agresívne prejavy rodičov voči učiteľom, zbrane sa však pritom neobjavovali.

„Stávali sa prípady ako facka učiteľovi či chytenie pod krk. Poškodili im napríklad auto alebo pomaľovali domy či brány,“ hovorí Petáková. Dodáva, že takéto násilné prejavy sa objavujú čoraz častejšie a rodičia sú voči učiteľom agresívnejší. „Viac je to však v rétorickej rovine – vulgárne ich napádajú alebo sa im slovne vyhrážajú.“

Miesto, na ktorom zneškodnili útočníka zo školy. Foto N – Daniel Vražda

Vo Vrútkach vo štvrtok zabíjal bývalý žiak školy, jeho motívy zatiaľ nie sú jasné. Podľa Petákovej je častá aj agresia od žiakov voči učiteľom, skôr sa to však prejaví poškodzovaním majetku učiteľa alebo vo vulgárnych prejavoch v triede. „Žiaci bývajú agresívni, ale k takémuto vážnemu činu ešte neprišlo,“ hovorí Petáková.

Spomína si na prípad učiteľky v Bratislave, ktorú zavraždil žiak – stalo sa to v roku 1997 na Strednej priemyselnej škole chemickej na Račianskej ulici v Bratislave, keď študent

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok vo Vrútkach

Slovensko

Teraz najčítanejšie