Denník N

Black Lives Matter po slovensky: Rómovia na Slovensku veľmi dobre vedia, čo je to policajné násilie (anketa)

Vznikne niekedy aj na Slovensku hnutie, ktoré bude odsudzovať policajnú brutalitu na Rómoch? Deväť odborníkov odpovedá v ankete.

Spojené štáty čelia vlne rasových protestov po tom, čo policajt Derek Chauvin v Minneapolise zabil Afroameričana Georgea Floyda. Američanov pobúrilo video zo zásahu, kde vidno brutálny zásah policajta. „Chauvin podľa obvinení tlačil kolenom na Floydov krk osem minút a 46 sekúnd. Vyše dve minúty z toho aj v čase, keď zatýkaný evidentne stratil vedomie, na čo policajtov upozorňovali viacerí svedkovia,“ opisuje v článku Tomáš Vasilko.

Ako sa na protesty v USA pozerajú odborníci, ktorí sa stretli s policajným násilím na Rómoch na Slovensku? Zhodujú sa, že tento problém je aj u nás. „Za ostatné roky sme sa v rámci práce v našej mimovládnej organizácii stretli s viacerými Rómami a Rómkami, ktorí popisovali neodôvodnené násilie zo strany polície,“ hovorí Štefan Ivanco z právnej poradne, ktorej pracovníci právne radili aj v prípade týrania rómskych chlapcov z Luníka IX na policajnej stanici.

Odborníkom sme kládli dve otázky:

  1. Stretávajú sa Rómovia na Slovensku s tým, že polícia porušuje ich práva? Zažívajú Rómovia aj prípady policajnej brutality?
  2. Vedeli by ste si predstaviť, že by na Slovensku vzniklo také veľké hnutie, ktoré by podporovalo práva Rómov?

Arne Mann

etnológ, venuje sa kultúre Rómov

Spojené štáty po zabití Afroameričana policajtom čelia veľkej vlne protestov. Stretávajú sa Rómovia na Slovensku s tým, že polícia porušuje ich práva? Zažívajú Rómovia aj prípady policajnej brutality?

Polícia má síce na autách napísané krásne heslo Pomáhať a chrániť, je však súčasťou represívnych zložiek. A s takýmito mali svoje nedobré skúsenosti Rómovia už po niekoľko storočí. Vždy boli „podozriví“, napríklad z krádeží, podpaľačstva či šírenia epidémií. To bolo podnetom pre represívne opatrenia – v 16. až 18. storočí ich v západnej Európe popravovali, ženy upaľovali, deti topili.

Aj dnes sú veľkou časťou spoločnosti vnímaní ako iní a takí boli vždy „podozriví a nebezpeční“. Vykonštruované stereotypy pretrvávajú dodnes a prežívajú aj v radoch polície. Neadekvátne zásahy ako v Moldave nad Bodvou v roku 2013 pôsobia, ako keby si tam polícia urobila ostré policajné cvičenie.

Leonard Horváth po razii v Moldave. Foto – archív L. H.

Nie všetci príslušníci polície sa však správajú k Rómom rovnako. V roku 2009 som sa zúčastnil prednášky v rámci projektu policajných špecialistov pre prácu s komunitami, kde vznikla medzi samotnými policajtmi (boli to dôstojníci z rôznych okresov Slovenska) polemika. Kým zástupcovia z východného Slovenska hovorili o nich ako o nenapraviteľných kriminálnikoch, policajný dôstojník z južného Slovenska (tuším z Komárna) im oponoval. S tým, že takí sú iba jedinci, kým s väčšinou sa dá dobre vychádzať.

Aj v spišských Letanovciach som sa stretol s policajtom,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie