Denník N

Pandémia nás núti šetriť tak ako nikdy predtým, ale bez spotreby bude ekonomika krvácať

Predajňa potravín. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Predajňa potravín. Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Aj keď pre koronu mnohí ľudia prišli o príjem a riešili, z čoho platiť účty, ďalšia skupina ľudí si polepšila. 

Keďže nemali kde míňať, podarilo sa im ušetriť toľko, čo už dávno nie.

Čo s týmito peniazmi urobia, či budú ďalej svoje výdavky škrtiť alebo sa vrátia do starého normálu, nie sú osobné otázky. Dôležité sú pre celú ekonomiku.

  • Spotreba domácností tvorí zhruba polovicu tvorby HDP. Od jej obnovy závisí, ako sa bude ekonomika vyvíjať.
  • Pandémie zvykli v minulosti viesť k väčšiemu sklonu k úsporám. Je normálne, že ľudia si budú robiť rezervy, môžu prehodnocovať aj svoje dlhy.
  • Vyššie úspory vycítia aj podvodníci, preto bude dôležité, aby boli ľudia opatrní aj pri snahe zhodnotiť voľné peniaze čo najlepšie.

Hoci zatiaľ ešte nemožno na dátach ukázať, ako veľmi sa od nástupu pandémie zmenil sklon k úsporám domácností, je namieste predpokladať, že veľmi.

„V čase krízy a neistoty do budúcnosti klesá spotreba domácností a rastie miera úspor,“ hovorí hlavný analytik VÚB Zdenko Štefanides s tým, že v čase koronakrízy to platí ešte viac.

Zatvorené obchody a nevyhnutný sociálny odstup znamenali menej možností na utrácanie aj pre tie domácnosti, ktorých sa kríza až tak nedotkla. Viac síce nakupovali na webe, no necestovali, nemíňali peniaze na kultúru, zábavu, reštaurácie. A tak im zostalo v rodinných kasách viac.

Ako to je s úsporami

V krajinách stredoeurópskeho regiónu bývalo bežné, ak miera úspor tvorila 10 percent príjmov. To znamená, že domácnosti desatinu disponibilného príjmu odložia, zvyšok spotrebujú. V celej Európe to bolo 12 až 13 percent, no

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie