Denník N

Namiesto dva v jednom bude dva v dvoch (Smeroch) (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Petková, Vašečka a Janček vyberajú udalosť, prešľap a báseň týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Len pred pár dňami sa viacerí rodičia odhodlali prekonať strach z koronavírusu a priviedli svoje deti späť do školy. A deti aj učitelia sa na opätovné stretnutie už tešili. O to mrazivejšia je tragédia na škole vo Vrútkach. Sústrasť a spolucítenie, obavy a strach o zranených, fyzicky aj duševne, sprevádzajú utrpenie blízkych. Kiežby slová spolupatričnosti nezaznievali len v tých najstrašnejších okamihoch. Od slovného násilia je k fyzickému len malý krôčik. A verejný priestor, nielen ten náš, je preplnený nenávisťou. Nielen vo vystúpeniach politikov, ale aj vo verejnom priestore takzvaných diskusií. Dlhodobo.

Prešľap týždňa

Časopis Forbes uverejnil rozsiahlu analýzu o zvládnutí pandémie a jej sociálno-ekonomických dosahoch, ktorú vypracovala Deep knowledge group, ktorá porovnáva krajiny sveta a vyhodnocuje 130 ukazovateľov v oblasti zdravotníctva, efektívnosti vlády a štátnej správy, makro- a mikroekonomiky, ekonomických a sociálnych dôsledkov krízy. Podstatný nie je rebríček úspešnosti (nachádzame sa na 59. mieste), ktorý sa veľmi dynamicky mení, keďže sa už nevyhodnocuje len zdravotnícky aspekt koronakrízy, ale aj prvá štátna pomoc, spôsob otvárania ekonomiky vrátane pripravených strategických plánov na reštart života, aj keď i ten má svoju výpovednú hodnotu. Inšpiratívne sú najmä príklady najúspešnejších a formulované riziká a odporúčania pre jednotlivé krajiny. Žiadna zmienka o predaji v nedeľu… Aké „prekvapivé“. To totiž fakt nie je podstatné.

Podcenená udalosť

Zdá sa, že v parlamente pribudne ďalšia politická strana. Tentokrát Petra Pellegriniho. Takže namiesto dva (lídri) v jednom (Smere) bude dva (lídri) v dvoch (Smeroch).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie