Denník N

Mýty o zabíjaní na školách: duševne chorí väčšinou nevraždia, vyššia bezpečnosť nemusí pomôcť

Streľba na strednej škole Columbine zobudila Ameriku. Foto - tasr/ap
Streľba na strednej škole Columbine zobudila Ameriku. Foto – tasr/ap

Americká odborníčka o Vrútkach: Útočník nechcel ublížiť všetkým, väčšina strelcov na školách nebýva psychicky chorá.

V malom coloradskom meste Littleton sa v roku 1999 odohrala streľba, ktorá zmenila Ameriku. Dvaja žiaci z posledného ročníka strednej školy v Columbine vtedy zastrelili dvanásť spolužiakov a učiteľa a ďalších vyše dvadsať zranili.

Polícii trvalo dosť dlho, kým zasiahla. Útočníci spáchali samovraždu skoro hodinu po prvých výstreloch.

Po v tom čase najtragickejšej streľbe na škole v amerických dejinách si verejnosť uvedomila, že má problém. Odvtedy sa incidentmi spojenými so streľbou na školách častejšie zaoberá americká vláda a zaujíma sa o ne aj viac odborníkov.

Dá sa to porovnať

Jednou z nich je americká kriminologička Nadine Connellová, ktorá zbiera údaje o všetkých streľbách a násilných činoch na amerických školách za posledné roky.

Oslovili sme ju s otázkami, do akej miery sa bezprecedentný štvrtkový útok nožom v škole vo Vrútkach, pri ktorom zomrel zástupca riaditeľky a po zásahu policajtov aj 22-ročný páchateľ, podobá na incidenty v Amerike a čo sa z nich dá vziať.

„Predpoklad, že útok na Slovensku sa podobá na streľby na amerických školách, je správny – s niekoľkými varovaniami. Streľba na školách v Spojených štátoch je rôznorodá – môže byť extrémna, ako masové streľby v Parklande alebo Columbine, alebo to môžu byť tradičnejšie trestné činy, ktoré sa len zhodou okolností udejú v škole. Napríklad ak sa v rodine odohráva domáce násilie, muž nasleduje ženu do školy, v ktorej pracuje, a tam začne strieľať,“ vysvetľuje Connellová.

O presnej motivácii slovenského útočníka stále nemáme dosť informácií, no tragédia vo Vrútkach sa podľa americkej odborníčky podobá niektorým prípadom, ktoré sa udiali na amerických školách. Ivan Č. ešte vo štvrtok ráno normálne nastúpil do práce v ŽOS Vrútky, o pol desiatej však odišiel, vybral sa do miestnej základnej školy a bez varovania zaútočil.

„Cieľom útočníka bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok vo Vrútkach

Slovensko

Teraz najčítanejšie