Denník N

7 dobrých správ: Najskôr chodila vo vesmíre, ako 68-ročná sa ponorila na najhlbšie miesto na Zemi. Američanka zvládla ako jediná obe cesty

Kathy Sullivanová. Foto - CNN/EYOS
Kathy Sullivanová. Foto – CNN/EYOS

V talianskej Kalábrii predávajú domy za jedno euro, v Banskej Bystrici podporujú lokálny trh a na Spišskom hrade vzniká Notre-Dame. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Odstránili sochu kráľa

Dva dni po tom, čo v britskom Bristole strhli protestujúci bronzovú sochu Edwarda Colstona, ktorý do Ameriky predal takmer 100-tisíc mužov, žien a detí z Afriky, v belgických Antverpách odstránili z námestia sochu kráľa Leopolda II. Išlo o reakciu mesta na demonštrácie proti rasizmu, ktoré sa rozšírili v Európe po zabití Američana Georgea Floyda.

Socha bývalého belgického kráľa bola terčom odporcov rasizmu pre jeho koloniálnu minulosť. Sochu minulý týždeň demonštranti poliali červenou farbou a zapálili.

Protestujúci obvinili kráľa z toho, že počas jeho vlády Belgicko kolonizovalo súčasnú Demokratickú republiku Kongo a režim, ktorý tam zaviedli, vykorisťoval a nútil domácich k práci na kaučukových plantážach. Tisíce obyvateľov takisto muselo pracovať v osobnej stráži panovníka, ženy boli znásilňované, mnohé dediny vypálené, trestalo sa odseknutím rúk. V dôsledku toho zahynulo počas jeho 23-ročnej vlády desať miliónov Konžanov, uvádza Deutsche Welle.

Počas demonštrácie protestujúci obvinili bývalého panovníka, že vyhladil milióny domácich obyvateľov Konga, keďže v roku 1885 označil územie za svoju osobnú kolóniu.

Podľa Johana Vermanta z antverpskej radnice mala byť socha kráľa odstránená v roku 2023 počas rekonštrukcie námestia, kde stála. Momentálne sa nachádza v múzeu Middelheim, kde bude zreštaurovaná. Na svoje pôvodné miesto sa podľa radnice nevráti.

2. Z vesmíru na dno oceánu

V roku 1978 sa ako prvá americká kozmonautka dostala v rámci misie NASA do vesmíru, aby si ako 68-ročná pripísala ďalší rekord. Kathy Sullivanová sa ponorila na najhlbšie miesto na Zemi, uvádza denník New York Times, a stala sa tak jediným človekom na svete, ktorý počas svojho života dokázal vykonať obe tieto cesty.

Na dno Challengerskej hlbočiny Mariánskej priekopy sa americká oceánografka spustila spolu s výskumníkom Victorom L. Vescovom, ktorý misiu financoval. V hĺbke takmer 11 kilometrov pod hladinou Tichého oceánu strávili okolo 90 minút, aby ich potom čakal zhruba štvorhodinový výstup v ponorke Limiting Factor.

Sullivanová sa po návrate na loď spojila so skupinou astronautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

„Pre mňa ako oceánografku a astronautku to bol mimoriadny deň, ktorý môžem prežiť len raz za život, “ povedala podľa NY Times Sullivanová, ktorá sa pred tým, ako sa stala astronautkou, venovala výskumu oceánov.

https://www.instagram.com/p/CBOVq9fHyOo/

3. Domy za euro

V Kalábrii na juhu Talianska leží dedina Cinquefrondi, ktorá nehlási žiaden prípad ochorenia COVID-19. Malebné uličky a typické talianske domy ukryté medzi kopcami národného parku Aspromonte a vzdialené od pláže len 15 minút autom však zívajú prázdnotou. Preto sa vedenie mesta rozhodlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie