Denník N

Násilie vo Vrútkach očami kotlebovcov – ide z toho strach

Foto N - Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Vražda v škole sa stala zámienkou na útoky proti Rómom a výzvy na ozbrojovanie.

O páchateľovi útoku vo Vrútkach, jeho motívoch a minulosti stále vieme príliš málo na vynášanie nejakých záverov. Prvé správy hovoria o utiahnutom a kedysi možno šikanovanom, minimálne však pre rázštep na pere vysmievanom mladom mužovi. S istotou vieme, že ho už raz odsúdili za vyhrážanie nožom vo vlaku.

Napriek nedostatku informácií sa teda črtajú námety na debatu o témach, ako je napríklad bezpečnosť na školách. Alebo čo sa stane so šikanovanými deťmi v dospelosti? Prípadne či robí štát dosť, aby sa uistil, že potenciálny agresor neurobí niečo ešte horšie ako to, za čo ho už raz odsúdili.

No aby sme o čomkoľvek z toho mohli naozaj zmysluplne debatovať, musíme počkať na závery vyšetrovania, respektíve na dôveryhodné svedectvá ľudí, čo o páchateľovi a prípade vedia viac.

Je však jedna komunita, ktorú nič z tohto nezaujíma. Choďte na facebookovú stránku kotlebovcov a nájdete tam dav, ktorý prakticky okamžite začal virtuálne lynčovať už mŕtveho páchateľa s jediným argumentom – je Róm (samozrejme, v tamtej komunite Cigán a rovno osadník). Takmer nič iné tých ľudí nezaujíma. Neskrývanú etnickú nenávisť, v ktorej sa navzájom povzbudzujú, prekladajú nadávkami na prezidentku Čaputovú a premiéra Matoviča, a nezmyselným prirovnávaním k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Prím však hralo práve presvedčenie, že vrahom je Róm, že celý skutok je následkom benevolentného prístupu štátu k rómskej menšine a my potrebujeme niekoho, kto to konečne rázne vyrieši.

To, že je páchateľ Róm,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok vo Vrútkach

Komentáre

Teraz najčítanejšie