Denník N

Porsche na nás tlačilo, hovoria predajcovia VW potrestaní za kartel. Viacerí sa chystajú súdiť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predajcovia áut Volkswagen dostali za kartelovú dohodu od Protimonopolného úradu pokutu 6,7 milióna eur, čo je jedna z najvyšších na Slovensku. Distribútori z veľkej časti prevádzok popierajú, že by boli súčasťou kartelovej dohody a sú pripravení sa súdiť.

Protimonopolný úrad prvýkrát o pokutách potrestaných firiem rozhodol pred dvoma rokmi. Väčšina z nich sa proti tomu však v tom čase odvolala. Prípad tak napokon riešil odvolací orgán –  Rada PMÚ. Dnes je však rozhodnutie definitívne. Úrad vzal na vedomie aj situáciu počas koronavírusu, a preto im pokuty znížili.

Podľa potrestaných firiem sú aj napriek tomu neprimerane vysoké. Pokutu musia zaplatiť do 180 dní, od kedy rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť. Môžu sa však ešte obrátiť na súd alebo vyhlásiť konkurz.

Pripravujú žalobu

Po rozhodnutí Protimonopolného úradu sme oslovili všetkých predajcov, ktorí boli podľa úradu zapojení do kartelovej dohody. Zareagovali len niektorí z nich. Vinu popierajú a spor chcú riešiť na krajskom súde. Distribútori sa obhajujú, že o ničom nevedeli a že podmienky zliav stanovil len importér z Porsche Slovakia. Ostatní ich vraj len dodržiavali.

Porsche Slovakia aj Porsche Inter Auto Slovakia patria nemeckému koncernu Volkswagen. Do kartelu ich PMÚ zaradil tiež, no nedostali pokutu, pretože pomohli usvedčiť ostatných.

Väčšina predajcov tento spor rieši prostredníctvom právnikov, ktorí im pomáhajú pri vypracovávaní žalôb. Advokát Ianko Troiak, ktorý zastupuje zvolenskú prevádzku Auto Unicom Zvolen, povedal, že nemali vedomosť o dohode či o rozdelení regiónov. „Podnikáme kroky, aby sme nesprávne rozhodnutie zvrátili,” povedal a dodal, že si pripravujú podklady na žalobu.

Predajcovia tvrdia, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie