Denník N

Islamisti ho vyhnali z Nigérie. Deväťročný utečenec môže byť najmladším veľmajstrom

Keď v marci minulého roka držal vtedy 8-ročný Tanitoluwa Adewumi s námahou v rukách ťažkú trofej pre víťaza šachových majstrovstiev štátu New York vo svojej vekovej kategórii, úsmev na tvári mu krivila dotieravá myšlienka.

Mladého Nigérijčana trápilo, že víťazný pohár nemá kam vyložiť na obdiv. Namiesto domácej vitríny ho musel zavliecť do útulku pre ľudí bez domova na Manhattane, v ktorom prebýval spolu s rodičmi a starším bratom po náhlom úteku z domoviny.

Miesto na trofej takého rozmeru nebolo v poschodovej ubytovni nad mestským hotelom prioritou. Napokon ani sám Tani – ako afrického šachistu doma prezývajú – nerátal s tým, že na prestížnom turnaji plnom mladých nádejí z elitných škôl so súkromnými inštruktormi má šancu zvíťaziť.

Šach vtedy hrával len niečo vyše roka. K figúrkam ho priviedol jeho o sedem rokov starší brat, ktorý šachovnicu jedného dňa rozložil na podlahe útulku. Tani neskôr po večeroch zvádzal šachové súboje so softvérom rodinného laptopu.

Utečencovi s neistou budúcnosťou to však nestačilo. Po nástupe do miestnej školy sa prihlásil do školského šachového klubu. Poplatok 330 dolárov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie